Bazylia – zioło do smaku, na trawienie i… na nerwy

Świeże zioła w domu

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni na całym świecie. Aromatyczne, lekko pikantne zioło zachwyca miłośników kuchni włoskiej, choć sprawdza się także jako dodatek do dań polskich. Bazylia jest nie tylko smaczna, ale i pożyteczna dla zdrowia.

Bazylia występuje w ponad 60 odmianach pochodzących z tropikalnego klimatu. W Polsce najczęściej można spotkać bazylię pospolitą (Ocimum basilicum) oraz bazylię azjatycką (Ocimum sanctum). Roślina jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego zwykle zdobi kuchenne parapety i stoły odstraszając jednocześnie owady.

Bazylia – właściwości lecznicze

Bazylia działa rozkurczająco i łagodząco na układ pokarmowy. Może być stosowana w przypadku niestrawności, wzdęć, zgagi, czy jako środek pobudzający apetyt. Polecane są wówczas napary lub odwary przyrządzane przez zalanie liści bazylii szklanką gorącej wody.

Bazylia wykazuje również właściwości kojące nerwy poprzez wspomaganie utrzymania prawidłowego poziomu kortyzolu – hormonu stresu. Świeże liście bazylii pomagają w zachowaniu równowagi psychicznej, poprawiają krążenie, a tym samym mogą korzystnie wpływać na pamięć i zdolność koncentracji.

Ponadto uważa się, że bazylia azjatycka obniża poziom kwasu moczowego we krwi oraz działa moczopędnie, co może być wykorzystywane w profilaktyce przeciw kamicy.

Bazylia zawiera olejki eteryczne, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwpasożytnicze. Zioło może więc być stosowane w przypadku przeziębienia, czy infekcji gardła. Działanie zmniejszające katar i kaszel wiąże się także z właściwościami przeciwalergicznymi bazylii.

Bazylia stosowana zewnętrznie

Działanie antyseptyczne bazylii pozwala na jej wykorzystanie jako prostego środka do pielęgnacji skóry. Świeży listek bazylii można przykładać na ukąszenia owadów lub smarować skórę naparem, co ukoi świąd.

Zawarte w bazylii związki o działaniu antyoksydacyjnym zapobiegają starzeniu, nawilżają i chronią skórę, nadają jej blasku i odżywiają. Wystarczy smarować skórę mieszanką kilku rozgniecionych liści bazylii z łyżką gliceryny.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym można stosować bazylię do łagodzenia drobnych ran i podrażnień skóry.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *