Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Cisto jogurtowe z rabarbarem

Dla zachowania lepszej figury najlepiej latem jeść lekkie ciasta, na przykład ciasto jogurtowe z rabarbarem.

Rabarbar nie cieszy się dobrą opinią u wielu osób, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Jednak roślina ta zawiera również cenne składniki, takie jak witaminy A, C, E oraz minerały: potas, kwas foliowy czy błonnik.

Z powodu zawartości kwasu szczawiowego rabarbar nie powinien być spożywany w dużych ilościach przez osoby z chorobami nerek czy reumatyzmem.

Istnieje również lecznicza odmiana rabarbaru, która posiada niezwykle cenne właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające a nawet antynowotworowe.

Rabarbar jest byliną, więc warzywem. W kuchni wykorzystujemy ogonki liści tej rośliny, mające kwaskowaty smak i różowy kolor. Najbardziej słodkie są te najmocniej czerwone łodyżki.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Rabarbar często wykorzystywany jest jako dodatek do ciast i dlatego można go użyć do proponowanego przepisu na jogurtowe ciasto.

Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki Szymanowskiej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 całe jajka,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • cukier puder.

Wszystkie suche składniki, to jest mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy wsypujemy do miski i mieszamy dokładnie ze sobą.

Następnie wszystkie mokre składniki, czyli jogurt, jajka oraz olej umieszczamy w drugiej misce i również dokładnie ze sobą łączymy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Całość przekładamy do kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyrównaniu powierzchni masy, układamy na jej wierzchu umyty, osuszony i pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez 50 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem i cieszymy się smakiem i niską kalorycznością, ponieważ zawiera tylko 260 kcal w 100g.

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *