Co znajduje się w produktach spożywczych

Co znajduje się w produktach spożywczych

Na etykietach tego co spożywamy widnieją różne, dziwne nazwy składników, ale nikt tak naprawdę nie wie co znajduje się w produktach spożywczych.

Warto poznać kilka czynników wchodzących w skład naszego pożywienia, by dokładnie wiedzieć nie tylko co jemy, ale również czego powinniśmy unikać.

Agar-agar jest to substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii.

To silnie pęczniejąca substancja stosowana także jako środek łagodnie przeczyszczający(np. w wyniku spęcznienia pokarmu w jelitach). Agar-agar wykorzystywany jest również jako naturalny i bezsmakowy środek żelujący przy produkcji słodyczy oraz innych produktów spożywczych.

Askorbinian sodu(witamina C) jest to związek chemiczny stosowany jako dodatek do żywności. Jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego używany jest w produktach spożywczych o działaniu pro zdrowotnym. Wykorzystywany jest przede wszystkim w przemyśle spożywczym, ale również  kosmetycznym i farmaceutycznym.

By zdrowo się odżywiać warto wiedzieć co znajduje się w produktach spożywczych

Chlorek potasu, określany w technologii żywności jako substancja o wzorze E508, to środek syntetyczny, używany jako konserwant i regulator kwasowości. Związek ten występuje w przyrodzie jako składnik soli kamiennej i soli morskiej. W przemyśle spożywczym używany jest powszechnie jako zamiennik soli kuchennej w produktach o obniżonej zawartości sodu.

Chlorek potasu jest to sól chlorkowa potasu o wzorze KCl, która w technologii żywności pełni funkcję substancji żelującej oraz nośnika. Chlorek potasu nie ma szczegółowo sprecyzowanej grupy produktów, do której byłby dodawany, jednak w przepisach o dodatkach do żywności zostało podane, że ma być używany w minimalnych ilościach.

Cytrynian sodu (znany również jako cytrynian monosodowy, cytrynian disodowy i cytrynian trisodowy) należy do grupy cytrynianów – to sól kwasu cytrynowego. Jest stosowany jako dodatek do produktów spożywczych o symbolu E331. Wykorzystywany jest na szeroką skalę w technologii żywności, na szczęście jest substancją w pełni bezpieczną dla naszego zdrowia.

Cytrynian sodu to bezzapachowy proszek, który ma krystaliczną strukturę i lekko kwaśny smak. Wykorzystuje się go powszechnie jako dodatek smakowy i sekwestrant – czyli substancję, która tworzy różne związki chemiczne z jonami metalu, dzięki czemu zapobiega zmianie smaku, barwy jedzenia i zmianie jego konsystencji.

Ponadto jest to regulator kwasowości, co oznacza że zmienia lub kontroluje kwasowość czy zasadowość produktu spożywczego. Dzięki zastosowaniu cytrynianu sodu, możliwe jest utrzymanie jednolitej konsystencji dwóch lub więcej zmieszanych ze sobą substancji, jak np. woda i olej. Ponieważ blokuje szybkie utlenianiem, E331 chroni produkt spożywczy przed jełczeniem i zmianą barwy – cytrynian sodu hamuje rozwój bakterii w produkcie. Dzieje się tak dzięki zakwaszeniu, co wpływa na poprawienie jakości oraz wydłużenie okresu przydatności produktu do spożycia. Cytrynian sodu wpływa na aktywność przeciwutleniaczy, choć sam nim nie jest. To przede wszystkim składnik aromatów i regulator kwasowości.

 

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *