Czas na małosolne

Czas na małosolne

Nadszedł czas na małosolne, ale dzisiaj nieco inaczej i prościej.

Przywykliśmy do tego, że ogórek kwaszony lub małosolny musi przez jakiś czas kisić się w wodzie. Okazuje się jednak, że ogórki można kwasić o wiele prościej.

Ogórki kwaszone i małosolne są wartościowym źródłem witamin i mikroelementów. Do niedawna nasi zachodni sąsiedzi z obrzydzeniem odwracali wzrok, gdy my zajadaliśmy się kwaszonymi ogórkami. Dla nich było to jednoznaczne ze spożywaniem zepsutej żywności. Na próżno w tamtych czasach można by szukać tego typu produktów w ich sklepach.

Dzisiaj polskie ogórki kwaszone można zakupić praktycznie w każdej europejskiej stolicy a nawet za oceanem.

Przyszedł czas na małosolne a najlepsze są te kwaszone własnoręcznie

Swój wyjątkowy smak ogórek małosolny zawdzięcza odpowiednim przyprawom użytym w procesie kiszenia. Receptura nie jest zbyt skomplikowana a sama czynność kwaszenia nie wymaga specjalnego wysiłku, ale, jak się okazuje, można ją jeszcze bardziej uprościć. Ogórki małosolne można zakwasić bez udziału wody. To znaczy teoretycznie, ponieważ de facto jednak bierze ona udział w całym procesie, ale pod inną postacią.

Do wykonania tak niezwykłych ogórków będą potrzebne przede wszystkim woreczki foliowe zamykane na suwak, które są już dostępne w naszych sklepach. Najlepiej użyć tych największych oczywiście, by zmieściła się dostateczna ilość ogórków.

Ogórki na kwaszenie, w ilości około kilograma, powinny być nieduże, ponieważ takie najszybciej się zakiszą i będą najsmaczniejsze. Niezbędne do procesu kwaszenia będą przyprawy, takie jak :

  • pęczek świeżego koperku
  • korzeń chrzanu pokrojony w małe kawałki
  • 2 sztuki liści laurowych
  • 1 łyżka ziarna gorczycy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Umyte ogórki, po obcięciu w nich końcówek, należy włożyć wraz z przyprawami do woreczka plastykowego i zasypać solą. Po zamknięciu suwaka całość można dobrze wymieszać przewracając na wszystkie strony torebkę. Całość wkładamy na 3-4 godziny do lodówki a następnie wyjmujemy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez około dobę. Cały sekret tkwi w tym, że ogórki wydzielają w szczelnie zamkniętym woreczku parę wodną i w efekcie w tej wyjątkową czystej, choć niewielkiej ilości wody kwaszą się. Ekologicznie, niezwykle prosto i szybko można w ten sposób mieć własne ogórki małosolne, które na dodatek są od razu idealnie zapakowane, by można je było zabrać na piknik z grillem.

 

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *