Szukaj

Czy mój cholesterol jest zły

Czy mój cholesterol jest zły

Robimy badanie lipidogram i natychmiast wpadamy w panikę myśląc czy mój cholesterol jest zły.

Na wynikach badań natychmiast wprawiają nas w rozpacz zapisane, ogólnie przyjęte wskaźniki dla poziomu cholesterolu.

Ale czy na pewno takie ogólnie przyjęte?

Wpaja nam się od zawsze, że nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom cholesterolu we krwi, co skutkuje chorobami serca i udarem mózgu.

Jak twierdzą jednak naukowcy nie ma jednoznacznych dowodów na to, że spożywanie tłuszczów nasyconych, zawartych na przykład w jajkach czy maśle, powoduje wzrost poziomu cholesterolu.

Do tej pory zdecydowanie natomiast udowodniono dobre działanie tłuszczu zwierzęcego na poziom cholesterolu, tak jak to ma miejsce na przykład w przypadku tłuszczu gęsiego.

Publikacje w naukowych czasopismach wyraźnie wskazują, że spożywanie jaj nie ma widocznego wpływu na poziom cholesterolu we krwi u 70% populacji.

Pozostałe 30 % reaguje na spożywanie jaj podniesieniem zarówno poziomu cholesterolu LDL uważanego za zły, jak i cholesterolu HDL uważanego za dobry.

Jajka jednak powinny być spożywane na miękko.

Każdy senior zadaje sobie pytanie czy mój cholesterol jest zły.

Panuje przekonanie, że wzrost dobrego cholesterolu HDL jest pozytywnym dla zdrowia zjawiskiem.

Tymczasem ostatnio naukowcy twierdzą, że równie dobry jest wzrost złego cholesterolu LDL, pod warunkiem jednak, że wynika to ze spożywania tłuszczów nasyconych.

Badania naukowe potwierdziły istnienie dwóch rodzajów cholesterolu LDL.

  •          małego i gęstego,
  •         dużego i puszystego.

Mały powoduje ryzyko chorób serca, gdyż łatwo ulega utlenianiu tworząc stany zapalne w arteriach żylnych.

Duży jest odporny na utlenianie i nie jest zagrożeniem dla zdrowia.

Jaja, według aktualnych naukowych teorii, obniżają o 20% poziom złego cholesterolu a powodują przyrost niegroźnego LDL.

Zdaniem naukowców przeciwko obowiązującej tezie o chorobach serca wywoływanych przez wysoki poziom cholesterolu świadczy pewna teoria.

Według niej wysoki poziom cholesterolu stanowiłby czynnik ryzyka w przypadku:

  •          wszystkich populacji na świecie,
  •          mężczyzn i kobiet w równym stopniu,
  •          ludzi w każdym wieku.

Oczywiste byłoby również, że niski poziom cholesterolu wyklucza chorobę kardiologiczną.

Rzeczywistość wygląda jednak inaczej i świadczą za tym następujące fakty:

  •          Francuzi, którzy są narodem o najwyższym wskaźniku cholesterolu we krwi, mają równocześnie najniższy wskaźnik zachorowalności na choroby serca na świecie,
  •         większa zachorowalność na choroby serca jest odnotowywana u kobiet niż u mężczyzn, którzy mają znacznie wyższe niż one poziomy cholesterolu we krwi,
  •          65 latkowie 10 krotnie mniej chorują na serce niż 45 latkowie. Więcej jest natomiast odnotowywanych zgonów wśród osób po 60 tce z niskim poziomem cholesterolu.

Najważniejszy w wynikach badań lipidogramu nie jest poziom złego cholesterolu czy całkowitego cholesterolu, ale stosunek trój glicerydów do HDL.

Jeśli wynik podzielenia liczby trój glicerydów przez liczbę HDL jest poniżej 2 to we krwi mamy tylko puszyste i duże LDL, które nie powodują chorób serca.

Jeśli zaś liczba ta jest większa niż 3 to istnieje ryzyko kardiologiczne.

Oczywiste jest, że w takiej sytuacji najlepsza i niezbędna jest po prostu zdrowa dieta i ruch.

Należy również pamiętać, że cholesterol w organizmie pełni rolę naprawczą i gdy jego wyniki wskazują zbyt wysoki poziom to w organizmie może toczyć się stan zapalny, który wymaga kontroli w lekarza.