Czyszczenie tętnic

czyszczenie tętnic.jpg.

Żyjemy niezbyt zdrowo, odżywiamy się nie najlepiej, więc z pewnością każdemu z nas przyda się raz na jakiś czas czyszczenie tętnic.

Choroby serca i udary to skutek miażdżycy naczyń krwionośnych, najbardziej pospolitej choroby XXI wieku.

Naczynia zarastają tworzącymi się w nich blaszkami miażdżycowymi. Krew ma ogromną trudność w płynięciu w całym ciele. Niedokrwienie serca czy mózgu może skutkować poważnymi konsekwencjami.

Serce musi ciężko pracować, by dostarczyć odpowiednią ilość krwi do wszystkich narządów ciała.

Warto wprowadzić zmiany do diety, by raz na jakiś czas zrobić czyszczenie tętnic.

Niektóre produkty pomagają w usuwaniu złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych:

·         Łosoś – zawiera wiele kwasów tłuszczowych pomagających obniżyć poziom cholesterolu i trój glicerydów.

·         Sok pomarańczowy – zawiera dużą ilość antyoksydantów, które wzmacniają naczynia krwionośne. Obniża ciśnienie krwi. Dwie szklanki soku dziennie zapewniają organizmowi zalecaną dawkę witaminy C oraz wielu innych witamin i minerałów.

·         Kawa – według najnowszych badań obniża ryzyko zawału serca nawet o 20%. Niestety nadmiar kofeiny nie jest dobry dla żołądka.

·         Orzechy– zawierają duże ilości zdrowych kwasów tłuszczów, takich jak omega-3 i kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Obniżają one poziom cholesterolu i mają pozytywny wpływ na stan stawów i pamięci.

·         Owoce Persymona – doskonałe źródło witaminy A i C, błonnika i steroli, które pomogą przy redukowaniu poziomu cholesterolu.

·         Kurkuma – kurkumina zapobiega w odkładaniu się tłuszczu i redukuje stany zapalne tkanek w organizmie.

·         Zielona herbata – znana od zamierzchłych czasów ze swoich wyjątkowych właściwości. Zawiera przeciwutleniacz w swoich liściach, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyśpiesza przemianę materii.

·         Arbuz – zawiera składniki rozszerzające naczynia krwionośne i wspierające produkcję tlenku azotu, który wpływa na szereg kluczowych procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie człowiek, takich jak kontrola obiegu krwi, poprawa wymiany wiadomości między komórkami nerwowymi, regulacja działalności mózgu, motoryki przewodu pokarmowego i praca układu oddechowego. Poza tym działa również pozytywnie na pracę i funkcje układu sercowo-naczyniowego.

·         Razowe pieczywo – błonnik, będący składnikiem pieczywa razowego, pomaga usuwać zły cholesterol z organizmu. Podobnie jak owies, brązowy ryż czy chleb pełnoziarnisty oczyszcza tętnice.

·         Sery – udowodniono, że spożywane w umiarkowanej ilości pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

·         Algi – są źródłem minerałów, witamin, białka oraz antyoksydantów i karotenoid. Regulują ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu.

·         Żurawina – to źródło potasu, który obniża ryzyko zawału serca.

·         Cynamon – doskonale działa na wysoki poziom cholesterolu.

·         Granat – bogaty w fitochemikalia, wspiera produkcję tlenku azotu.

·         Szpinak – zawiera potas i kwas foliowy, czyści tętnice, obniża ciśnienie i ryzyko zawału serca.

·         Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów, obniżających poziom cholesterolu i zmniejszających chorób serca.

·         Brokuły– zasobne w witaminę K, zapobiegają osadzaniu się wapnia w tętnicach, działają korzystnie na ciśnienie krwi, powodują zmniejszenie poziomu cholesterolu.

·         Awokado – zdrowe tłuszcze zawarte w owocu dbają o zdrowie tętnic.

·         Szparagi – skutecznie eliminują nadmiar cholesterolu w organizmie i pomagają zapobiegać stanom zapalnym żył.

Wystarczy dokonać  drobnych zmian w jadłospisie i na pewno będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia.



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *