Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

Niedzielny obiad nie musi wcale być stereotypowo ze schabowym, na pewno wszystkich mile zaskoczą faszerowane patisony.

Te warzywa, kuzyni cukinii i dyni, wyglądają frapująco i są niezwykle delikatne w smaku. Można je faszerować różnymi składnikami i podawać upieczone zarówno na obiad, jak i na kolację. Patisony są niskokaloryczne i zawierają cenne witaminy i minerały. Warto więc przygotować je na niedzielny obiad, szczególnie, jeśli w odwiedziny przyjdą wnuki, które z pewnością zaciekawi oryginalny kształt patisonów.

Aby przygotować faszerowane patisony dla całej rodzinki, potrzebne będą następujące składniki:

  • 5 niedużych patisonów,
  • 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
  • 50 g ryżu białego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • mielona słodka papryka,
  • suszone pomidory w płatkach,
  • 1 szklanka zielonego groszku z puszki,
  • połówka papryki ( obojętnego koloru),
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Po dokładnym umyciu patisonów obcinamy ich wierzchołki z charakterystyczną uschniętą łodyżką. Nie wyrzucamy obciętych kawałków, będą nam jeszcze potrzebne w dalszej części przygotowywania tego pysznego dania.

Patisony wydrążamy w środku z pomocą łyżki lub drylownicy. Odkładamy je na bok na chwilę i w tym czasie gotujemy ryż. Odcedzamy groszek z puszki. Następnie na rozgrzanym na dużej i głębokiej patelni oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną paprykę.

Całość mieszamy i dorzucamy mięso mielone. Farsz dusimy mieszając na patelni i dodajemy przyprawy. Gdy już mięso jest gotowe dokładamy do niego ugotowany ryż oraz groszek zielony. Na koniec wsypujemy do farszu posiekaną natkę pietruszki. Napełniamy farszem patisony i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy patisony wcześniej obciętymi końcówkami. Całość wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone patisony można podawać z surówką z białej kapusty i marchewki. Na pewno będą smakowały !

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *