Grzybowy quiche

Grzybowy quiche

Aura sprzyja grzybobraniu, dlatego warto spróbować zrobić z nich pyszne danie, jakim jest grzybowy quiche.

Quiche to danie z kuchni francuskiej. Dosyć pracochłonne i na pewno kaloryczne, ale o wyjątkowym smaku. Nie jest to danie ze zdrowej diety, ale każdy senior może czasami pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa.

Jest to zapiekana tarta na kruchym cieście pod masą jajeczną z tartym serem żółtym.

Wsad do quiche’a może być różnorodny, uzależniony od preferencji smakowych.

Popularny we Francji  quiche lorraine czyli placek lotaryński ma w swoim składzie cebulę i chudy boczek.

My spolszczyliśmy nieco to danie dodając jako podstawowy składnik polskie grzyby leśne.

Grzybowy quiche charakteryzuje wyrafinowany smak i zapach.

Wykonanie quiche’a nie musi być pracochłonne jeśli pracę podzielimy na etapy.

Chcąc wykonać quiche’a od podstaw samodzielnie musimy liczyć się ze zrobieniem ciasta kruchego, ale można również wykorzystać gotowe, kupione w sklepie.

Ponieważ ciasto kruche dobrze przechowuje się w zamrażalniku, można wykonać je wcześniej i zamrozić sobie nawet kilka porcji.

Przypomnijmy jak zrobić kruche ciasto.

Potrzebne będą następujące składniki :

  •          2 szklanki mąki
  •          1 łyżeczka soli ( najlepiej morskiej lub himalajskiej)
  •          225g masła z lodówki, które kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce
  •          4 łyżki zimnej wody

Trzy pierwsze składniki należy włożyć do głębokiej miski. Z pomocą miksera, malaksera lub najlepiej własnych rąk składniki należy tak długo rozgniatać, rozcierać aż połączą się ze sobą. Jeśli tworzą się grudki należy dodać zimnej wody.

Powinniśmy zagnieść gładkie ciasto.

Trzeba to robić szybko, ponieważ masło roztapia się.

Gotowe ciasto formujemy w kulkę lub gruby dysk, zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki przynajmniej na godzinę lub po prostu zamrażamy, jeśli ma być wykorzystane w późniejszym czasie.

Następna czynność to przygotowanie grzybów i sosu, którym je zalejemy do zapieczenia.

Niezbędne będzie:

  •          ½ do 1kg grzybów leśnych ( takie jakie uda nam się nazbierać, oprócz maślaków czy… muchomorów;)
  •          2 łyżki masła
  •          1 cebula drobno pokrojona w kosteczkę
  •          pieprz, sól i tymianek do smaku

Na połowie masła zezłocić najpierw cebulkę, a następnie zdjąć ją z patelni ina reszcie masła przesmażyć krótko oczyszczone i pokrojone w talarki grzyby. Przesmażone grzyby połączyć z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem i chwilę jeszcze smażyć razem. Przygotowane grzyby odstawiamy z ognia.

Do wykonania masy jajecznej potrzebna jest:

  •          1 szklanka śmietany kremówki
  •          6 jajek całych
  •          ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  •          sól i pieprz do smaku
  •          świeży tymianek ( jeśli akurat uda się go zakupić)
  •          20 dag sera żółtego, twardego w kostce ( najlepiej o ostrym, wyraźnym smaku)

Wszystkie produkty oprócz sera i tymianku, mieszamy dokładnie z pomocą miksera.

Starty ser żółty oraz rozdrobniony świeży tymianek dodajemy na sam koniec i mieszamy z resztą masy już za pomocą łyżki.

Do upieczenia guiche’a potrzebna jest forma okrągła do pieczenia, o średnicy 22 cm i wysokości brzegu 5-6 cm, ale można również użyć zwykłej tortownicy.

Klasyczną formę do quiche’a charakteryzuje pofalowany brzeg.

Formę smarujemy cienko masłem. Ciasto kruche jest tłuste i nie powinno przywierać do dna po lekkim ostudzeniu wypieku, więc samo posmarowanie dna masłem powinno wystarczyć.

Piekarnik powinien być nagrzany do 190°C.

Rozmrożone, ale chłodne ciasto rozwałkowujemy do średnicy 35 cm i grubości 5 cm a następnie wykładamy nim formę, przycinając zbędne fragmenty.

Środek ciasta w formie warto nakłuć widelcem, by w czasie pieczenia nie powstały na powierzchni bąble z powietrzem.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż się zrumieni.

Na tak przygotowany spód wykładamy uprzednio usmażone grzyby z cebulką i tymiankiem i zalewamy masą jajeczną wymieszaną z tartym żółtym serem a następnie wkładamy całość do nagrzanego do 170°C piekarnika i czekamy około 30 minut aż masa się zapiecze i pięknie zezłoci.

Quiche najlepiej smakuje na następny dzień z zieloną sałatą z sosem winegret.



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Jeden Komentarz to Grzybowy quiche

  1. Andrzej napisał(a):

    Pyszności, warto zrobić w nadchodzącym sezonie grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *