Szukaj

Karp po żydowsku

karp-po-zydowsku

Zbliżają się święta, każda gospodyni domowa myśli już o kolacji wigilijnej, tradycyjnych potrawach. My proponujemy karpia po żydowsku.

Sposób przygotowania: Karpia oczyszczamy z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i w całości, bo potem jeszcze się przyda. Karpia i chałkę mielemy osobno w maszynce, do masy dodajemy parzone rodzynki i migdały bez skórki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko, a na sam koniec ubitą pianę z białka. Całą masę wyrabiamy, bierzemy tetrową pieluchę i smarujemy ją tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skóry z karpia, kładziemy na nie farsz i zwijamy w rulon. Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszką i selerem przez 50 minut. Karpia podawać można w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryną lub zalanego galaretą z ryby.

Składniki:

  • 2 kilogramy karpia
  • 200 g migdałów
  • 200 g rodzynek
  • połowa chałki
  • jajko
  • sól
  • cukier