Lekkie desery na letnie popołudnia

Lekkie desery na letnie popołudnia

Letnie desery zwykle kojarzone są z lodami. Można jednak wybrać jeszcze zdrowsze, dobrze chłodzące i bardziej pożywne przysmaki. Przy okazji ograniczy się sztucznie słodzone produkty i skorzysta z darów lata, czyli świeżych owoców. Oto kilka przepisów, które nie tuczą, są pyszne, a do tego korzystne dla zdrowia!

Owsianka na zimno w wersji deluxe to nie tylko syty, choć lekki deser dla całej rodziny, ale też smakołyk w sam raz na poczęstunek dla gości. Jest przy tym łatwa w przygotowaniu. Do pucharków lub szklanek o jednakowej pojemności należy wsypać łyżkę płatków owsianych. Ze względu na problemy, które część osób miewa z ich gryzieniem, można je uprzednio zmiksować w blenderze, a nawet rozgnieść w moździerzy. Na warstwę płatków nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego, a na niego garść świeżych owoców, np. malin, porzeczek czy wiśni. Owoce najlepiej przykryć warstwą jogurtu, na który nałoży się drugą warstwę płatków. Czynność powtarzamy aż do końca naczynia. Deser jest słodki, a do tego zdrowy, pożywny i świetnie się prezentuje! Chcąc, by był jeszcze słodszy, płatki można zamienić na rozkruszone herbatniki.

Sałatka owocowa to nic nadzwyczajnego, jednak warto poznać trik na wzmocnienie jej właściwości chłodzących. Po pokrojeniu i zmieszaniu ulubionych owoców, wystarczy dodać do niej orzeźwiający sos z mięty i cytryny. By go przygotować, trzeba drobno posiekać listki mięty, wycisnąć do nich sok z cytryny i cukier puder do smaku (według uznania). Całość najlepiej jest połączyć poprzez ucieranie. Na ochłodę dobry jest też jogurt naturalny, do którego można dodać odrobinę świeżo posiekanej mięty.

Koktajl owocowy to opcja deseru o tyle dobra, że latem w Polsce można tworzyć dziesiątki jej wersji, dowolnie wybierając owoce i łącząc je ze sobą. Jeszcze lepszym pomysłem na letni deser jest wcześniejsze zmrożenie owoców. Koktajl smakuje niemal jak lody owocowe, lecz zawiera maksimum witamin, bez zbędnych dodatków i cukru. Do owoców można też dodać kostki lodu, jednak należy liczyć się z rozcieńczeniem koktajlu. Mając obawy przed zblendowaniem lodu, można wykorzystać mocno schłodzoną wodę.

Sernik na zimno, do którego także najlepiej jest dodać owoce, to deser dla siebie i dla gości. Taki przysmak wymaga nieco więcej pracy, ale nie musi być pieczony, co stanowi spore udogodnienie i skraca czas czekania na efekt końcowy. Wystarczy stworzyć prosty dół z masy herbatnikowej. Potrzeba do tego 200g herbatników i 4 łyżek masła. Po zblendowaniu tworzą one masę, którą można bez problemu wyłożyć na papier do pieczenia, jako spód ciasta. Do prostej masy serowej wystarczą 2 galaretki, najlepiej truskawkowe i 700g świeżych truskawek. 500g owoców należy zblendować lub rozgnieść, a następnie zmiksować z galaretką ugotowaną według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu, dodatkowo zmiksować z 400-500g twarogu sernikowego i 50g cukru. Po kilku godzinach chłodzenia i tężenia w lodówce ciasto będzie wyśmienite! Podstawowy przepis na masę można dowolnie zmieniać, wybierając inne smaki galaretki i odmienne owoce. Przepis pasuje na tortownicę o średnicy 22-24 cm.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *