Szukaj

Letni obiad seniora

Letni obiad seniora

Na upalną aurę, jaką już kolejny rok przynoszą wakacje, najlepszy będzie letni obiad seniora.

Starsze osoby czy też opiekunowie starszych osób nie dysponują zbyt dużą ilością czasu na szykowanie wytwornych obiadów, więc zdecydowanie najbardziej trafione są przepisy proste i łatwe w przygotowaniu. Dania muszą być jednocześnie smaczne i zbilansowane pod względem diety seniora.

Letni obiad seniora powinien był lekkostrawny i nie czasochłonny.

W gorące dni najlepiej sprawdzają się chłodniki i takie właśnie danie będzie można w szybki i prosty sposób przyrządzić .

Chłodniki można przygotowywać na różne sposoby.

Najbardziej popularna i znana forma chłodnika w naszym kraju to oczywiście chłodnik na botwince z gotowanym na twardo jajkiem.

Warto jednak spróbować odmiany i przygotować inny rodzaj tej zupy, o wiele prostszy, ale równie smaczny.

Do wykonania tego typu chłodnika nie będzie potrzebna botwinka ani buraki.

Ten rodzaj chłodnika może być wykonany z różnych połączeń jogurtu naturalnego z kefirem, z maślanką lub z jogurtem typu grackiego.

Chłodnik powinien być gęsty.

Wymienione poniżej składniki wystarczą na wspaniałe danie dla dwóch, trzech osób.

Należy przygotować:

  •          poszatkowaną drobno połówkę sałaty lodowej,
  •          rzodkiewkę – drobno pociętą w plasterki lub w kostkę lub startą na grubej tarce (pół pęczka),
  •          ogórek świeży, również przygotowany w podobny sposób jak rzodkiewka    (1szt. )
  •          szczypior – posiekany drobno (pół pęczka),
  •          koperek – posiekany drobno (pół pęczka),
  •          ząbek czosnku – drobno pocięty lub rozgnieciony,
  •          sól i pieprz do smaku,
  •          1 duży jogurt naturalny,
  •          1 duży kefir.

Jogurt i kefir wlewamy do głębokiej miski lub wazy na zupę i dodajemy wszystkie składniki, mieszając wszystko dokładnie i doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Tego rodzaju chłodnik można przyrządzać na różne sposoby, z różnymi dodatkami.

Wspaniale będzie smakował z różyczkami surowego kalafiora, które dodadzą mu intrygującej chrupkości.

Zamiast sałaty można dodać kilka suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w drobne paseczki i garść orzechów włoskich.

Drugie danie będzie równie proste i zdrowe.

Wystarczą dwie cukinie i uduszone z warzywami mielone mięso.

Potrzebna będzie:

  •         szklanka mrożonej, pokrojonej włoszczyzny,
  •          szklanka mięsa mielonego, dowolnego rodzaju,
  •          mała cebula,
  •          pół szklanki przecieru pomidorowego,
  •          olej, sól i pieprz do smaku,
  •          szklanka startego żółtego sera.

Na rozgrzanym oleju należy zeszklić pokrojoną drobno cebulę a następnie zdjąć ją z patelni i przesmażyć na tej samej patelni mielone mięso. Do mięsa dodajemy następnie włoszczyznę, przesmażoną cebulę i wlewamy przecier. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Pozostawiamy całość na małym ogniu, by się trochę poddusiła i odparowała.

Cukinię przecinamy wzdłuż i usuwamy części z nasionami. Wydrążone połówki wypełniamy uduszonym farszem i posypujemy startym żółtym sercem, a następnie wkładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni C piecyka.

Gdy ser żółty już się zrumieni danie jest gotowe.

Cukinię można również wypełnić gotowanymi jarzynami i także zapiec pod serem, serwując ją jako danie wegetariańskie