Obniżamy zły cholesterol

Obniżamy zły cholesterol

Gdy wyniki badań pokazują, że nasz lipidogram zwyżkuje działamy i obniżamy zły cholesterol.

Podstawa to wspólna analiza z lekarzem specjalistą potencjalnych przyczyn wzrostu poziomu cholesterolu.

Wzrost poziomu złego cholesterolu może być spowodowany chorobą, ale również brakiem ruchu i nieprawidłowym odżywianiem.

Jeśli przyczyną jest choroba konieczna jest pomoc farmakologiczna i od tego należy w tym wypadku rozpocząć działania.

W każdym jednak przypadku niezbędna jest zmiana diety.

Odpowiednio zbilansowaną dietą obniżamy zły cholesterol.

Należy ustalić, najlepiej z pomocą dietetyka, jakie jest zapotrzebowanie energetyczne organizmu.

Przy małej aktywności fizycznej musi być odpowiednio zmniejszone.

  • Konieczna jest rewolucja w diecie.

Rezygnacja z tłustych dań, wędlin, nabiału i mięs.

Warto odstawić tłuszcz do smarowania pieczywa i używać oliwy.

Tłuste wywary mięsne, zasmażki czy sosy zagęszczane mąką i tłustą śmietaną należy odstawić na zawsze.

Jeść można zupy na wywarach warzywnych, zabielane mlekiem lub jogurtem.

Nie wolno spożywać potraw smażonych na tłuszczu z powodu wysokiej kaloryczności i toksycznych związków powstających z oleju pod wpływem wysokiej temperatury.

Należy zapomnieć o ciastach, szczególnie tych tłustych, czekoladach i batonach.

Wskazane są potrawy gotowane w wodzie i na parze.

Można również spożywać dania pieczone lub duszone.

Dietę warto wzbogacić w ryby morskie i owoce morza.

2-3 posiłki z rybami w tygodniu doskonale chronią organizm przed miażdżycą.

Warzywa, razowa mąka i grube kasze to sprzymierzeńcy w walce z cholesterolem.

Trzeba ograniczać spożywanie zbyt dużej ilości słodkich owoców.

Błonnik czyści przewód pokarmowy i wymiata nadmiar cholesterolu, dlatego warto sięgnąć po otręby, płatki owsiane.

Rośliny strączkowe zastąpią doskonale białko zwierzęce.

Jogurty i kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu doskonale wspomagają dietę antycholesterolową.

Zielona herbata wspaniale oczyszcza organizm w czasie diety.

Cebula, czosnek, kiełki, pestki słonecznika czy dyni to świetne dodatki do dań, pomocne przy redukowaniu nadmiaru złego cholesterolu.

I oczywiście ruch, ruch, ruch…

Gdy poziom cholesterolu całkowitego nie przekracza 300mg/dl krwi można obniżyć jego poziom odpowiednią dietą i ćwiczeniami fizycznymi.

Przy wyższym konieczne jest wprowadzenie dodatkowo leków hipolipemicznych.



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *