Szukaj

Papryka faszerowana mięsem

Teraz mamy bardzo dobry czas na dania z papryki. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Proponujemy paprykę nadziewaną mięsem mielonym z ryżem i przyprawami.

Składniki:

4 duże papryki

0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

100g ryżu

jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki ketchupu

pół łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta tymianku

szczypta oregano

szczypta majeranku

sól, pieprz

łyżka oliwy z oliwek

4 łyżki startego żółtego sera

Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku po czym odkładamy na bok.

Ryż gotujemy na sypko i studzimy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.

Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.

Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.

Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.