Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka

Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka

Wspaniały, jesienny, weekendowy deser to z pewnością pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka. Każdy z nas lubi smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasta. Aby zrobić prawdziwą domową szarlotkę lub sernik potrzeba jednak dużo czasu i wielu składników. Na szczęście na ratunek przychodzi nam przepis na szarlotkę bez zagniatania i bez jajek. Takie ciasto wykonuje się w zaledwie kwadrans,  z czego 10 minut poświęcamy na obranie jabłek.
Szarlotka bez zagniatania to ciasto stworzone na bazie pysznych i aromatycznych jabłek, udekorowane sporą ilością cynamonu.

Do jego przygotowania potrzebujemy:
– 1 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanki kaszy manny
– 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
– 1,5-2 kg jabłek
– 1 płaskiej łyżeczki cynamonu
– 150 g masła z lodówki

Pyszna i prosta w wykonaniu szarlotka to doskonałe lekarstwo na jesienną chandrę

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko a następnie dodajemy cukier i kaszę mannę – całość mieszamy i odstawiamy na czas obierania jabłek. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy 20-22 cm smarujemy obficie masłem. Wsypujemy do tortownicy jedną trzecią część zawartości miski z suchymi składnikami i wyrównujemy na spodzie formy. Następnie przekładamy do tortownicy połowę startych jabłek. Na wierzch wykładamy znowu połowę pozostałych suchych składników. Trzecią warstwę stanowi reszta startych jabłek. Na sam wierzch wysypujemy resztę suchej mieszanki.  Na tak przygotowaną masę ścieramy schłodzone masło lub kroimy je w cieniutkie plasterki i równomiernie układamy. Masło jest niezbędne, ponieważ połączy wszystkie suche składniki z masą jabłkową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pozostawiamy tam na około 55-60 minut. Do dekoracji możemy użyć cukru pudru lub podawać porcję na przykład z kulką lodów waniliowych.

Ta szarlotka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią sprytne przepisy na domowe wypieki. Jej smak nie różni się niczym od tradycyjnej szarlotki. Przepis można wykorzystywać na co dzień, jak i w czasie przygotowań do większych uroczystości. Trójwarstwowe ciasto prezentuje się doskonale na paterze i z pewnością zasmakuje naszym gościom. W zależności od preferencji można dodać większą liczbę cynamonu lub innych przypraw korzennych.

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *