Racuszki mogą być nietuczące

Racuszki mogą być nietuczące

Na pewno nie ma osób, które nie skusiłyby się na zjedzenie chociaż jednego, puszystego racuszka, jednak poważnym hamulcem jest świadomość, że to danie kaloryczne, tymczasem, jak się okazuje, racuszki mogą być nietuczące.

Coraz częściej myśli się o zdrowym odżywianiu. Naukowe badania udowadniają, że to co jemy wpływa w dominującym stopniu na nasze zdrowie i samopoczucie. Posiłki kaloryczne i żywność przetworzona powodują tylko obciążenie i zatrucie organizmu.

Warto korzystać z przepisów na proste potrawy, oparte na naturalnych składnikach.

Każdy uwielbia racuszki. To trakcyjne, proste danie od pokoleń przygotowywane jest w polskich kuchniach. Do wykonania racuszków używane są jako dodatek drożdże lub jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Racuszki serwowane są z owocami zatopionymi w cieście, posypane cukrem pudrem lub polane sosem owocowym czy syropem, ale wszystkie mają jednak w swoim składzie mąkę.

Racuszki mogą być nietuczące, jeśli zamiast mąki użyjemy pulpy bananowej.

Banany to przede wszystkim cenne źródło łatwo przyswajalnego potasu, ale również witamin A, C, E, K oraz tych z grupy B. Owoce te zawierają również składniki mineralne, takie jak magnez, fosfor czy wapń oraz wartościowy błonnik.

Składniki na nietuczące racuszki to :

  • pół szklanki rozgniecionych widelcem na pulpę dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • cynamon
  • olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, nierafinowany

Sposób przyrządzenia:

W głębokiej misce rozgniatamy widelcem na pulpę dwa do trzech bananów ( 1 szklanka pulpy). Do masy wbijamy dwa całe jajka i dodajemy pół łyżeczki cynamonu ( opcjonalnie). Całość dokładnie mieszamy aż do momentu otrzymania konsystencji rzadkiego ciasta. W trakcie mieszania masy można do niej dodać kilka kropel cytryny, która powstrzyma proces ciemnienia bananów.

Na średnim ogniu rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia, nierafinowanego. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy dużą łyżką porcje rozrobionego ciasta i smażymy  po kilka minut z każdej ze stron aż do zrumienienia się. Możemy przygotowywać danie w postaci racuszków lub naleśników. Gotowe racuszki można podawać z sosem owocowym, syropem klonowym lub owocami. I jeść bez ograniczeń.

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *