Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki to typowe słodkości, które umilają Bożonarodzeniowy czas. Ciasteczka te cechuje charakterystyczny smak i aromat.

Toruń to miasto, które kojarzone jest z piernikami. Jednak to nie tutaj powstały pierwsze wypieki. Historia pierników rozpoczęła sie już w starożytności. Najstarsze wzmianki sięgają nawet XIV wieku. Do Torunia pierwsze ciastka i przepisy przybyły
z Niemiec. Kujawy miały zapewniony stały dostęp do mąki, miodu oraz przypraw korzennych. Dlatego to właśnie tu pojawiły się pierwszy raz te wypieki, których tradycja wyrabiania była potem kontynuowana.

Istnieje mnóstwo przepisów na pierniki. Mogą być z różnymi dodatkami np. anyżem, goździkami, kardamonem, lawendą itd. Często polewane są czekoladą, obsypywane bakaliami lub orzechami. Niektóre są również z dodatkiem marmolady w środku. Wszystkie formowane są w przeróżne kształty. W sklepach dostępnych jest mnóstwo foremek do wypieków. Pierniki to jednak nie tylko małe ciasteczka, można z nich tworzyć chatki, bombki, torty. Każdy piernik jest inny i wyjątkowy, a własnoręczne ich wykonywanie to na pewno świetna zabawa.

Świąteczne pierniki to stara tradycja bożonarodzeniowa

A co można poradzić, gdy za nasze pierniki wyszły nam zbyt twarde? Powszechne przekonanie mówi o włożeniu ich do mikrofalówki. Nie jest to jednak najlepszy pomysł. Pierniki będą miękkie, jednak po ostygnięciu stwardnieją jeszcze bardziej. Skutecznym sposobem będzie wrzucenie ich do szklanego pojemnika z połówką jabłka. Dodatkowo ciasteczka nabiorą specyficznego zapachu. Dobrym pomysłem jest trzymanie ich w szczelnym pojemniku razem z kostkami brązowego cukru.

Pierniki mogą być wykorzystane nie tylko jako smakołyk na świątecznym stole. Choinka z pewnością będzie prezentować się jeszcze piękniej, gdy zostaną na niej powieszone ciasteczka. Warto również udekorować nimi cały dom. Dzięki temu, ich zapach będzie się unosił po całym mieszkaniu. Pierniki można również wykorzystać jako prezent dla bliskich. Jeśli są zbyt twarde i nie nadają się do zjedzenia, warto je zetrzeć i zrobić z nich mąkę, która może być użyta do innych wyrobów.

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *