Szukaj

Pasternak zwyczajny – właściwości wykorzystywane w kuchni i nie tylko

Pasternak należy do nieco zapomnianych roślin, jednak jesienią warto ponownie wprowadzić go do kuchni. Warzywo przypomina pietruszkę i niczym nie ustępuje jej pod względem wartości odżywczych i cennych właściwości. Przekonaj się, jakie działanie wykazuje pasternak zwyczajny!   Pasternak – co to za roślina? Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa L.) to roślina z rodziny selerowatych. Rośnie dziko […]

Gdy brak apetytu

Gdy brak apetytu

Bywają momenty, gdy brak nam apetytu na jakiekolwiek jedzenie. Co robić, aby nie dopuścić do całkowitego wyczerpania i utraty sił? Poniższe rady mogą stanowić pewną podpowiedź. Co wpływa na apetyt? Osoby chore i starsze często uskarżają się na częściowy lub zupełny brak apetytu. Ich łaknienie zaczyna zanikać. Potrawy, które dotąd cieszyły podniebienie, obecnie są traktowane, […]