Szukaj

Kotleciki mielone z cukinią

Dzięki dodatkowi cukinii kotleciki nie są zbyt ciężkie, za to bardziej smaczne i soczyste. Danie doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i warzywami, możemy też podać z młodymi ziemniakami i surówką.   Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 100-150g cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku garść posiekanego koperku 1 małe jajko 2 łyżki bułki […]

Tarta z cukinią i porem

Dziś polecamy kremową tatrę z cukinią i porem, na kruchym i delikatnym spodzie orkiszowym. Przygotujemy ją z łatwo dostępnych składników, a już niebawem sezon na cukinię, więc przepisów z tym składnikiem nigdy za wiele.   Składniki na kruchy spód: 100g zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka […]

Spaghetti carbonara z cukinią

Dziś serwujemy nieco odmienione, włoskie danie makaronowe. Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich  potraw. To prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna wersja zawiera długi makaron, boczek, kremowy sos na bazie jajek oraz twardy sery typu parmezan i pecorino. My wzbogaciliśmy danie o dodatek cukinii, dzięki czemu zyskuje ono nieco więcej […]

Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa […]

Zapiekanka z cukinii

Warto wykorzystać sezon na cukinię, gdyż może być składnikiem przeróżnych potraw za niewielką cenę. Młoda cukinia jest pyszna i pełna wartości odżywczych, to bogactwo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Poza tym jest lekkostrawna, wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest polecana dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Można ją przyrządzać […]

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie? Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw […]

Kuleczki z cukinii

kuleczki z cukinii

Wszyscy znają już placki z cukinii, robione na wzór placków ziemniaczanych, ale pyszne są również kuleczki z cukinii. Są wyborną przekąską, gdy brakuje czegoś do podgryzania w czasie oglądania serialu czy meczu. I co ważne nie mają dużo kalorii. Będą wspaniałym uzupełnieniem i urozmaiceniem diety seniora. Są wygodne w konsumpcji, ponieważ są małych rozmiarów. Można […]