dieta seniora

 
 

Tanie źródło zdrowia

Tanie źródło zdrowia

Większość z nas zmagała się już z przeziębieniem lub grypą a inni mają to jeszcze przed sobą, dlatego warto poznać tanie źródło zdrowia. To jak ważne jest zdrowie i jak bardzo należy o nie dbać wie każdy. Niestety, czasem, dla niektórych osób walka z chorobą czy profilaktyka jest zbyt droga. Na szczęście z pomocą przychodzą tanie źródła zdrowia. Stosowanie ich systematycznie, już od najmłodszych lat przynosi pozytywne skutki, również w wieku senioralnym. Wraz z wiekiem spada nasza odporność i jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Ważne jest profilaktyczne zapobieganie chorobom poprzezCzytaj dalej


Dania na Sylwestrowy wieczór

Dania na Sylwestrowy wieczór

Wkrótce będziemy witać Nowy Rok, warto więc pomyśleć, jakie podać dania na Sylwestrowy wieczór. Poza napojami i szampanem nie może zabraknąć smacznego jedzenia. Wachlarz możliwości jest bardzo duży, ale najlepsze jest to, co zdrowe, najprostsze do wykonania i niezbyt kosztowne. Wielu seniorów spędzi ten czas z rodziną, wnukami a także w towarzystwie znajomych, w zaciszu domowym. Aby umilić ten czas warto zadbać o coś smacznego do jedzenia. Najważniejsze, aby dania były lekkostrawne. Na sylwestrowej imprezie najlepiej sprawdzą się różnorodne przekąski. Będą nie tylko wygodne do konsumowania, ale również bardzo łatweCzytaj dalej


Zjedzmy dorsza

Zjedzmy dorsza

Dieta Polaków jest niestety uboga w ryby, dlatego zjedzmy dorsza chociaż raz w tygodniu. Ryby są cennym źródłem kwasów omega-3. Bez względu na wiek i płeć powinno się po ryby sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Dorsz należy do ryb morskich. Mimo że jest spotykany w Bałtyku, to ten, którego znajdziemy w sklepach pochodzi głównie z wód Oceanu Arktycznego. Należy do ryb sezonowych, natomiast dostępny w sklepach jest cały rok. Cała ryba, zwykły filet, czy z panierką a może dorsz w sałatkach? Jakiego dorsza kupować najlepiej? W każdej formie jest cennymCzytaj dalej


Przepis na zdrową zupę brokułową

Przepis na zdrową zupę brokułową

Jesień to czas obfitości warzyw, dlatego odpowiedni będzie przepis na zdrową zupę brokułowi. Zupa brokułowa z serkiem topionym to bardzo szybkie i proste danie, które możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i na większe okazje. Koszt zakupu składników niezbędnych do ugotowania zupy oscyluje w granicach dziesięciu złotych. Do przygotowaniu pięciu średniej wielkości porcji będziemy potrzebować: jednego większego brokułu, dwóch kostek rosołowych, jednego serka topionego (śmietankowy smak), osiem ziemniaków, dwie marchewki, dwie kulki ziela angielskiego,  liść laurowy, po jednej, małej sztuce pietruszki, selera i cebuli.  Przepis na zdrową zupę brokułowiCzytaj dalej


Dieta kardiologiczna

Dieta kardiologiczna

Zdrowe serce to przede wszystkim odpowiednia dieta kardiologiczna. Nadciśnienie tętnicze to poważne schorzenie, na które cierpi już co trzeci Polak. Lekarze biją na alarm i zalecają zmianę codziennych zwyczajów żywieniowych, aby ustrzec się przed tą chorobą i zachować dobre zdrowie przez długie lata. Dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia, w skrócie DASH, została opracowana przez amerykańskich badaczy z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego. Badania wykazały, że po dwóch tygodniach stosowania diety, ciśnienie spada średnio o kilka mm/słupka rtęci. Co ciekawe, dieta DASH nie jest dietą wymagającą. Nie musimyCzytaj dalej


Coraz więcej ludzi umiera na choroby układu krążenia

W pierwszym półroczu 2017 roku o 14 tysięcy wzrosła liczba zgonów w Polsce. Jest to wynik nie notowany w naszym kraju nawet w latach 80-tych. Większość z nich stanowią zgony z przyczyn chorób układu krążenia – podaje Polskie Towarzystwo Kardiologiczne. W dniach 21-23 września odbył się XXI Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Katowicach, podczas którego ponad 4500 specjalistów z całej Polski dyskutowało na temat kompleksowej opieki w kardiologii. To bardzo aktualny temat szczególnie teraz, kiedy wzrasta liczba pacjentów umierających z powodu chorób serca i odpowiednio spada finansowanie na ichCzytaj dalej


Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

Niedzielny obiad nie musi wcale być stereotypowo ze schabowym, na pewno wszystkich mile zaskoczą faszerowane patisony. Te warzywa, kuzyni cukinii i dyni, wyglądają frapująco i są niezwykle delikatne w smaku. Można je faszerować różnymi składnikami i podawać upieczone zarówno na obiad, jak i na kolację. Patisony są niskokaloryczne i zawierają cenne witaminy i minerały. Warto więc przygotować je na niedzielny obiad, szczególnie, jeśli w odwiedziny przyjdą wnuki, które z pewnością zaciekawi oryginalny kształt patisonów. Aby przygotować faszerowane patisony dla całej rodzinki, potrzebne będą następujące składniki: 5 niedużych patisonów, 200 gCzytaj dalej


Właściwości prozdrowotne śliwek

Właściwości prozdrowotne śliwek

Lato w pełni, a co za tym idzie warto skorzystać ze wszystkich jego dobrodziejstw, poznajmy więc właściwości prozdrowotne śliwek. Owoce sezonowe, w okresie letnim nie dość, że są tanie, to jeszcze bardzo zdrowe. Szczególnie cennymi owocami są właśnie śliwki, które powinny znaleźć się w dziennym jadłospisie każdego seniora. Osoby starsze bardzo cenią sobie te owoce, ponieważ doskonale regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami,  a także dostarczają wielu cennych składników odżywczych, błonnika oraz witamin. Śliwki poprawiają apetyt i mają korzystny wpływ na jelita, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita.Czytaj dalej