dieta

 
 

Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Jedzenie potrafi leczyć

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. Dążenie do osiągnięcia parowej ilości elektronów powoduje ,,kradzież” od innych cząsteczek, którymi są najczęściej białka, materiał genetyczny lub kwasy tłuszczowe. Przy niewielkiej ilości wolnych rodników organizm potrafi sam zregenerować powstałe uszkodzenia. Naturalną obroną są antyoksydantyCzytaj dalej


Tłusta ryba – ochrona przed demencją starczą

karp-po-zydowsku

Zaburzenia koncentracji i trudności w zapamiętywaniu są wynikiem naturalnego upływu lat? Absolutnie nie. W każdej dekadzie życia mamy ogromny wpływ na stan naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Uznawanie demencji za normę i bagatelizowanie objawów może prowadzić do całkowitego otępienia u seniora, a tym samym zależności od innych. Głównymi przyczynami demencji są choroba Alzheimera oraz otępienie z ciałami Lewy’ego (złogi białek). Dochodzi wówczas do stopniowego zaniku komórek nerwowych w mózgu. Brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta, czy stresujący tryb życia przyczyniają się do osłabienia sprawności umysłowej. Często zdarza się również, że doCzytaj dalej


Zdrowe odchudzanie po 60. roku życia

Nie istnieje granica wieku, do którego chce się atrakcyjnie wyglądać. A dla większości osób atrakcyjność fizyczna to także nienaganna sylwetka. Niestety, po 60. roku życia metabolizm wyraźnie spowalnia, a spalanie kalorii wymaga większego wysiłku. Dodatkowo, część kobiet zmaga się z niekorzystnymi zmianami hormonalnymi. Dochodzą do tego ograniczenia motoryczne i mniej opcji regularnej aktywności fizycznej. Mimo to utrzymanie prawidłowej wagi ma ogromne znaczenie. Wraz z wiekiem każdy zbędny kilogram wiąże się bowiem z wyższym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób, jak choćby choroby serca czy układu kostnego. Jak więc zdrowo schudnąć po 60.Czytaj dalej


Zdrowe zamienniki cukru

zdrowe zamienniki cukru.jpg.

Zdrowe zamienniki cukru są w dzisiejszych czasach słusznym wyborem. Każda osoba zdrowo odżywiająca się unika białego cukru jak ognia. Coraz częściej słyszy się o zachorowaniach na cukrzycę, niestety cukier jest ukryty w wielu produktach i nawet nie mamy pojęcia o tym, że go spożywamy. Czy są dostępne jakieś zdrowe zamienniki cukru? Cukier brzozowy, popularnie występujący pod nazwą ksylitol, to substancja pochodzenia naturalnego, która uzyskuje się z brzozy. Słodkość ksylitolu jest porównywalna ze smakiem sacharozy, jednak jego wartość kaloryczna jest znacznie, bo o połowę mniejsza. Wartość pozytywna ksylitolu zawiera się nieCzytaj dalej