starzenie się

 
 

Fizjologiczne procesy starzenia się przewodu pokarmowego

Fizjologiczne procesy starzenia się przewodu pokarmowego

Starzenie się oznacza stopniowe, powolne pogorszenie funkcji narządów, co uniemożliwia utrzymanie homeostazy, czyli zdolności organizmu do samoregulowania procesów biologicznych. Światowa Organizacja Zdrowia za początek starości uznaje 60 rok życia. Wiek od 60 do 75 roku życia to wczesna starość, czyli wiek podeszły. U seniorów wraz z wiekiem dochodzi do upośledzonego odczuwania smaku i zapachu. Niewystarczający poziom higieny jamy ustnej prowadzi do ubytków w uzębieniu i chorób przyzębia. Utrata zębów powoduje zmniejszone łaknienie, co w konsekwencji doprowadza do niedożywienia. Niemożność zjadania surowych warzyw i owoców skutkuje powstaniem niedoborów witamin i minerałów.Czytaj dalej


Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Jedzenie potrafi leczyć

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. Dążenie do osiągnięcia parowej ilości elektronów powoduje ,,kradzież” od innych cząsteczek, którymi są najczęściej białka, materiał genetyczny lub kwasy tłuszczowe. Przy niewielkiej ilości wolnych rodników organizm potrafi sam zregenerować powstałe uszkodzenia. Naturalną obroną są antyoksydantyCzytaj dalej