warzywa

 
 

Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Jedzenie potrafi leczyć

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. Dążenie do osiągnięcia parowej ilości elektronów powoduje ,,kradzież” od innych cząsteczek, którymi są najczęściej białka, materiał genetyczny lub kwasy tłuszczowe. Przy niewielkiej ilości wolnych rodników organizm potrafi sam zregenerować powstałe uszkodzenia. Naturalną obroną są antyoksydantyCzytaj dalej


Najlepsze warzywa dla osób starszych, czyli superwarzywa dla seniora!

Osoby starsze muszą zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się w ich diecie. Wielu seniorów z powodu różnych chorób lub dolegliwości nie może spożywać niektórych składników i potraw.  Wiosna to idealny moment, aby włączyć do codziennego jadłospisu więcej warzyw, które w sezonie wiosenno-letnim są zdrowe, świeże i nieprzetworzone. Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa nie tylko na lepsze samopoczucie, ale przede wszystkim na zdrowie seniora. Więcej warzyw w diecie to więcej zdrowia! Jadłospis osób starszych powinien zaspokajać ich nietypowe i niecodzienne potrzeby. Wraz z wiekiem należy przykładać coraz większą wagę doCzytaj dalej