Szukaj

Pokrzywa w kuchni – przepis na sok i zupę z pokrzywy

Pokrzywa należy do roślin szczególnie cenionych w ziołolecznictwie. Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w przypadku licznych dolegliwości. Wszystkie walory tej niepozornej rośliny są ponadto łatwo dostępne, ponieważ pokrzywa rośnie dziko niemal w każdym zakątku Polski. Jak ją zebrać i samodzielnie przygotować prosty, smaczny sok i zupę z pokrzywowy? Pokrzywa – właściwości lecznicze Pokrzywa zwyczajna (Urtica […]

Barwniki pełne zdrowia – rośliny zielone

Barwniki pełne zdrowia – rośliny zielone

Za zieloną barwę roślin odpowiada chlorofil, nie oznacza to jednak, że nie mają one innych wartości odżywczych. Jakie właściwości wykazują rośliny o zielonej barwie? Kiedy warto zwiększyć ich ilość w diecie i jaki mają wpływ na organizm? Zieloną barwę rośliny zawdzięczają substancji o nazwie chlorofil. Związek ten odpowiada w roślinach za prawidłowy proces fotosyntezy. Zapewne […]

Czosnek pospolity, czy czosnek niedźwiedzi?

Czosnek pospolity, czy czosnek niedźwiedzi

Czosnek używany jest jako świeży dodatek do wielu dań, głównie mięsnych lub w formie suszonej przyprawy do zup, czy sosów. Poza wykorzystaniem w kuchni, chyba każdy wie, że czosnek to naturalny antybiotyk odznaczający się licznymi właściwościami leczniczymi. Czosnek należy do rodziny Allium, która zawiera ok 700 odmian tej rośliny. Poza czosnkiem pospolitym (Allium sativum) coraz […]

Wsparcie przy podagrze i odchudzaniu – seler!

Wsparcie przy podagrze i odchudzaniu – seler!

W dzisiejszych czasach zwykliśmy ulegać modzie na zdrowe odżywianie, dla lepszego stanu zdrowia wyszukujemy coraz to nowszych źródeł witamin i minerałów. Sposób na zdrowe urozmaicenie diety seniora może być jednak nieco prostszy. Wystarczy jedno z dobrze znanych wszystkim warzyw – seler! Jakie właściwości lecznicze wykazuje seler? Co zyskamy wprowadzając go do codziennej diety i przy […]

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Późne zbiory z grządek – przegląd właściwości kilku warzyw dyniowatych

Warzywa są zdrowe, dostarczają niezbędnych witamin oraz mikro i makroelementów, przy czym nie obciążają żołądka i nie dodają kilogramów. Późnym latem warto skusić się na warzywa z rodziny dyniowatych. Jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie? Rodzina dyniowatych (Cucurbitaceae) zawiera warzywa, które różnią się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Właściwości tych warzyw […]

Dieta lekkostrawna – przykład jadłospisu dziennego

Dieta lekkostrawna – przykład jadłospisu dziennego

Jako zalecenie przy rozmaitych chorobach, czy po zabiegach operacyjnych bardzo często słyszymy o konieczności wprowadzenia diety lekkostrawnej. Na czym dokładnie polega taka dieta i w jakich przypadkach należy wprowadzić ją do życia seniora? Co to jest dieta lekkostrawna? Dieta lekkostrawna polega na przyjmowaniu posiłków, które dla naszego organizmu nie stanowią obciążenia i nie zmuszają układu […]

Uwaga na cholesterol – dieta na jego obniżenia

Uwaga na cholesterol – dieta na jego obniżenia

Słowo cholesterol każdemu kojarzy się z czymś złym, z czymś, co może stanowić zagrożenie dla życia. Zbyt wysoki jego poziom przyczynia się do powstawania zawałów, miażdżycy, a nawet udarów mózgu. Jednak cholesterol to nie tylko samo zło. Jest on wytwarzany przez organizm ludzki (do 80% przez wątrobę). Jeśli jego poziom pozostaje w normie, to przyczynia […]

Karmienie osoby starszej – najważniejsze informacje

Karmienie osoby starszej – najważniejsze informacje

Każdy opiekun osoby starszej na początku musi zapoznać się ze sposobem żywienia oraz dietą seniora. Menu powinno być odpowiednio dostosowane do aktualnego stanu zdrowia. Musi być także zdrowe i lekkostrawne. To, co je osoba starsza, może w znacznym stopniu wpłynąć na pogorszenie lub polepszenie jej stanu zdrowia oraz samopoczucia, dlatego warto zwrócić większą uwagę na […]