Wigilijne śledzie

Wigilijny śledź

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć dania, jakim są wigilijne śledzie. Potrawy wigilijne w świąteczny wieczór umilają nam wspólną wieczerze. Te dania smakują jeszcze lepiej, jeśli są spożywane w gronie rodzinnym. Najlepsze przepisy, to te wykorzystywane przez naszych dziadków. W tym roku zastąpmy jednak naszych  seniorów w kuchni i przygotujmy sami jak najlepszą kolacje.

Wigilijny stół nie może obyć się bez śledzia.  Proponujemy dwa przepisy, które uświetnią ten wyjątkowy wieczór. To dwa bardzo popularne sposoby na marynowanie śledzi. Należy jednak pamiętać, że smakują one najlepiej po 2-3 dniach, wtedy zdążą się „przegryźć”. Do jego przygotowania trzeba więc zabrać się wcześniej.

Jak przyrządzić wigilijne śledzie?

Śledź w oleju:

  • 0,5kg płatów śledziowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawy:ziele angielskie, pieprz, liście laurowe

Przygotowanie:

Płaty śledziowe należy wymoczyć w wodzie, umyć i odsączyć. Następnie, każdy płat śledziowy z jednej strony trzeba posmarować musztardą. Płaty zwijamy w rulony. Można je spiąć wykałaczką, aby się nie rozwijały. Tak przygotowane rulony należy umieścić w słoiku razem z pokrojoną cebulą. Na sam wierzch dodajemy przyprawy według własnych upodobań. Całość należy zalać olejem oraz przykryć. Słoik odstawić do lodówki.

Śledź po kaszubsku:

  • 0,5kg płatów śledziowych
  • 5 cebul
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/4l oleju
  • przyprawy: cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe

Płaty śledziowe należy wymoczyć w wodzie, umyć i odsączyć. Należy pokroić cebulę,
a następnie usmażyć ją na oleju. Stopniowo dodawać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gdy cebula zmięknie można zdjąć ją z ognia i czekać aż się ostudzi. Po wystygnięciu sosu należy posmarować nim płaty śledziowe i zawinąć. Tak przygotowane rulony można rozłożyć w pojemniku i polać resztą sosu. Pojemnik zamknąć i przechowywać w lodówce.

Przepisów na wigilijnego śledzia jest mnóstwo. Można próbować i samemu eksperymentować w kuchni wymyślając nowe smaki tak, aby zaskoczyć gości i seniorów, którzy znają typowy smak świątecznego śledzia. Należy jednak pamiętać, że na wigilijnym stole powinien się znaleźć tradycyjny śledź wraz pozostałymi jedenastoma potrawami.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *