Szukaj

Żywność – naturalny środek przeciwbólowy

Żywność – naturalny środek przeciwbólowy

W XXI wieku zwykliśmy na wszelkie dolegliwości sięgać do domowej apteczki po leki z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych lub nieco bezpieczniejszy dla zdrowia paracetamol. Rozwój medycyny pozwala na szybkie i łatwe zmniejszanie bólu za pomocą środków przeciwbólowych. Zapominamy jednak, że przed wynalezieniem medykamentów istniały sposoby na walkę z bólem, które dodatkowo odznaczały się brakiem skutków ubocznych. Mowa tu o zdrowotnej diecie.

Produkty wykazujące działanie łagodzące ból przy wielu schorzeniach to np. winogrona, borówki, czosnek, owies, rumianek, oliwa z oliwek, olej z ryby, kurkuma. Odpowiedni dobór posiłków może znacznie zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z niektórymi schorzeniami. Działa to w obie strony, a mianowicie zła dieta powoduje odczuwanie bólu. Warto sprawdzić, czy po zmianie nawyków żywieniowych pewne dolegliwości ustąpią.

Bóle związane z trawieniem

Zanim po obiedzie sięgniemy po leki stosowane przy problemach trawiennych i bólach brzucha, warto przeanalizować skład swojego posiłku. Również sposób jedzenia ma wpływ na stan zdrowia. Nie wolno zapominać o dokładnym gryzieniu pokarmu, jeść w pośpiechu i w nieodpowiedniej pozycji.

Produkty szkodliwe dla trawienia to np.:
• tłuste mięso;
• warzywa wywołujące wzdęcia, np. fasola, kapusta, cebula;
• produkty mleczne u osób wrażliwych na laktozę;

Produkty, które pomagają zwalczać niestrawność:
• owoce i warzywa bogate w włókna roślinne;
• pełnoziarniste pieczywo;
• duża ilość wody.

Bóle związane z chorobami krążenia

Również w przypadku chorób związanych z krążeniem ogromne znaczenie ma dieta.

Szkodliwe dla krążenia są:
• tłuste mięso, mleko i ser;
• potrawy pieczone;
• alkohol.

Produkty wskazane przy chorobach układu krążenia:
• tłuste ryby;
• warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C;
• produkty bogate w witaminę E, np. orzechy, płatki zbożowe, pełnowartościowe pieczywo, kiełki pszenicy.

Bóle związane z zapaleniem stawów

Przeciwwskazane przy chorobach stawów:
• czerwone mięso (wołowina, wieprzowina) – zwiększa stany zapalne;
• tłuste, smażone potrawy.

Pomocne przy chorych stawach:
• tłuste ryby, np. łosoś, sardynka bogate w kwasy omega 3;
• czarna porzeczka, olej z wiesiołka lub konopny – zawierają kwas gamma-linolenowy;
• owoce cytrusowe i jasne warzywa – zawierają beta-karoten, witaminę C i bioflawonoidy o działaniu przeciwzapalnym;
• imbir, zielona herbata.