Szukaj

Aronia i jej wpływ na organizm

Owoce aronii składają się w 75-95% z wody. Świeże owoce wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wytwarzana dżemów, konfitur, syropów, soków, jak również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków obniżających ciśnienie krwi i preparatów wzmacniających odporność. Owoce aronii cechują się dużą zawartością flawonoidów (zwłaszcza rutyny i kwercetyny) i antocyjanów. W liściach i kwiatach aronii odnaleźć […]

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o ciemnym zabarwieniu

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o ciemnym zabarwieniu

Śliwki, aronia, czarna porzeczka i bakłażan – co je łączy? Rośliny o ciemnym zabarwieniu zawierają duże ilości barwników z grupy o nazwie antocyjany. Co to za związki? Jak działają i jaki wpływ wywierają na organizm? Antocyjany (antocyjanidyny) są naturalnymi związkami roślinnymi, które zaliczamy do flawonoidów. Nadają owocom i warzywom czerwone, niebieskie i fioletowe zabarwienie. Odcień […]