deser na zimno

 
 

Sernik na zimno

Sernik na zimno to ulubieniec wszystkich podczas letnich upałów. Kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni w cieniu, lepiej nie włączać piekarnika. Pozostaje nam cieszyć się puszystą chmurką w towarzystwie sezonowych, soczystych owoców.   Składniki: 1kg twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki ksylitolu zmielonego na puder (lub zwykłego cukru pudru) 1/2 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii na wierzch: 1 galaretka truskawkowa szklanka dowolnych sezonowych owoców np. borówki, maliny, jeżyny dodatkowo: biszkopty do wyłożenia spodu (około 50g)   Przygotowanie: W niewielkim garnkuCzytaj dalej


Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców o idealnej konsystencji! Nerkowce to niewielkie orzechy, swym kształtem przypominające nerkę, stąd oczywiście ich nazwa. Mają delikatny, słodkawy smak, dlatego są wspaniałym składnikiem deserów. Nerkowce to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dbają o prawidłowy poziom cholesterolu i wspierają nasz układ sercowo-naczyniowy. Te małe orzechy zwierają również cenny potas – obniżający ciśnienie tętnicze, a także magnez i witaminę B – wspierające nasz układ nerwowy.   Składniki na spód: 2 szklanki suszonych daktyli szklanka słonecznika Składniki na masę “serową” : 200g nerkowców (namoczonych przez noc) 2 łyżki rozpuszczonego olejuCzytaj dalej


Kokosowa kostka z kaszy manny

To propozycja na szybki i bardzo smaczny deser. Idealne ciasto na upalne dni. Polubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Kilka składników i prostota wykonania to kolejny plus tej słodkości. W smaku przypomina nieco batonik Bounty, jest jednak zdrowsze i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Kasza manna jest idealna do lekkich deserów. Jest produktem lekkostrawnym, reguluje pracę układu pokarmowego i osłania żołądek. Dzięki temu, że jest delikatna w smaku ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w potrawach słodkich (np. desery, kluski, gofry czy ciasta)  jak i słonych (np. doCzytaj dalej