domowe wypieki

 
 

Brownie z batata

Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa go jednak jeśli chodzi o wartości odżywcze. Bataty są wskazane w diecie osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Ponadto pozytywnie wpływają na wzrok, dzięki zawartości luteiny. Słodkawy smak i konsystencja sprawiają,Czytaj dalej


Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania. Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i potasu. W tym niewielkim owocu znajdziemy również fosfor, magnez, żelazo, wapń i sód. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i gotowane na parze, duszone czy pieczone np. z dodatkiem cynamonu. Najwięcej cennych składników odżywczych znajdujeCzytaj dalej


Chlebek owsiany w trzech smakach

Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy! Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.   Chlebek owsiany dyniowy Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka puree dyniowego 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła 125g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktuCzytaj dalej


Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole! Składniki na ciasto: 2 jajka 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol) 200g marchewki 150ml oleju roślinnego 1 niewielkie jabłko 3 łyżki wiórków kokosowych 200g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 150g serka śmietankowego np. philadelphia 50g miękkiego masła 80g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu + Dodatkowo orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 150’C opcja góra-dół. JabłkoCzytaj dalej


Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję. Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis!   Składniki: 200g masła 3 kopiaste łyżki kakao 1 szklanka ksylitolu (lub cukru kokosowego, możemy dodać również zwykły cukier) 5 łyżek wody 2 łyżki powideł 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturzeCzytaj dalej


Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 350-400g twarogu półtustego lub tłustego 1 żółtko 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. SzklankęCzytaj dalej


Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa cukinia lub dwie mniejsze – około 400-500g 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego, ewentualni zwykły) 3 kopiaste łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCzytaj dalej


Domowy chleb orkiszowy

Jeśli akurat nie zdążyliśmy do piekarni przed zamknięciem lub zabrakło nam pieczywa (a dziś niedziela), oto przepis ratunkowy na domowy, chrupiący bochenek pysznego chleba! Prostota wykonania sprawi, że wypiek wyjdzie każdemu i każdy może cieszyć się z pajdy swojego chleba np. ze smalcem i ogórkiem. No to do dzieła!   Składniki (na małą keksówkę): 400g mąki orkiszowej (może być pełnoziarnista lub jasna) łyżeczka soli himalajskiej 10g świeżych drożdży łyżka oliwy z oliwek 300ml ciepłej wody łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania wierzchu: siemię lniane, sezam, płatki owsiane, słonecznik   Przygotowanie:Czytaj dalej