/* */

domowe wypieki

 
 

Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania

Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. No to do dzieła!   Składniki: 450g mąki pszennej łyżeczka soli np. himalajskiej szczypta cukru kokosowego lub zwykłego łyżeczka suchych drożdży (lub 20g świeżych) 300ml wody Przygotowanie: Ciasto najlepiej przygotować wieczorem. Do miski wsypujemy mąkęCzytaj dalej


Brownie z batata

Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa go jednak jeśli chodzi o wartości odżywcze. Bataty są wskazane w diecie osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Ponadto pozytywnie wpływają na wzrok, dzięki zawartości luteiny. Słodkawy smak i konsystencja sprawiają,Czytaj dalej


Ucierane ciasto z jabłkami

To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania. Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i potasu. W tym niewielkim owocu znajdziemy również fosfor, magnez, żelazo, wapń i sód. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i gotowane na parze, duszone czy pieczone np. z dodatkiem cynamonu. Najwięcej cennych składników odżywczych znajdujeCzytaj dalej


Chlebek owsiany w trzech smakach

Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy! Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.   Chlebek owsiany dyniowy Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka puree dyniowego 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła 125g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktuCzytaj dalej


Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole! Składniki na ciasto: 2 jajka 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol) 200g marchewki 150ml oleju roślinnego 1 niewielkie jabłko 3 łyżki wiórków kokosowych 200g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 150g serka śmietankowego np. philadelphia 50g miękkiego masła 80g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu + Dodatkowo orzechy włoskie do dekoracji   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 150’C opcja góra-dół. JabłkoCzytaj dalej


Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję. Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis!   Składniki: 200g masła 3 kopiaste łyżki kakao 1 szklanka ksylitolu (lub cukru kokosowego, możemy dodać również zwykły cukier) 5 łyżek wody 2 łyżki powideł 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturzeCzytaj dalej


Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 350-400g twarogu półtustego lub tłustego 1 żółtko 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. SzklankęCzytaj dalej


Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa cukinia lub dwie mniejsze – około 400-500g 4 jajka 3/4 szklanki oleju 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru kokosowego, ewentualni zwykły) 3 kopiaste łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaCzytaj dalej