Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania
Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. […]
Brownie z batata
Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa […]
Ucierane ciasto z jabłkami
To ciasto to bogactwo jabłek! To tak naprawdę bardziej jabłka w cieście, niż ciasto z jabłkami. Nieważne jak je nazwiemy, najważniejsze, że jest przepyszne i bardzo proste do przygotowania. Ciasto jest mocno wilgotne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Jabłka to bogate źródło błonnika i moc witamin i minerałów. Zawierają spore ilości witaminy C i […]
Chlebek owsiany w trzech smakach
Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy! Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser. Chlebek owsiany dyniowy Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka puree dyniowego 2 łyżki mąki (może być pszenna […]
Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe to pozycja obowiązkowa na jesiennym stole! Składniki na ciasto: 2 jajka 150g cukru kokosowego (można zamienić na zwykły cukier lub ksylitol) 200g marchewki 150ml oleju roślinnego 1 niewielkie jabłko 3 łyżki wiórków kokosowych 200g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem śmietankowy: 150g […]
Ciasto czekoladowe z powidłami
Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję. Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis! Składniki: 200g masła 3 kopiaste łyżki kakao 1 szklanka ksylitolu […]
Drożdżówki zawijane z serem
Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich delikatny smak to uczta dla podniebienia. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na […]
Ciasto z cukinii
Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci! Składniki: jedna większa […]