Szukaj

Ryby i ich walory zdrowotne

Średnie spożycie ryb w Polsce (13,6 kg/osobę/rok) jest niskie w porównaniu z innymi krajami europejskimi np. z Portugalią czy Hiszpanią. W 2017 roku odnotowano wzrost konsumpcji owoców morza (zwłaszcza krewetek) i ryb słodkowodnych. Obniżeniu uległ popyt na łososia i tuńczyka przez wzgląd na wzrost cen surowców importowanych. Eksperci zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy […]

Zespół metaboliczny a dieta śródziemnomorska

Zespół metaboliczny charakteryzuje się występowaniem minimum trzech z następujących składowych: – stężenie cholesterolu HDL w surowicy < 40 mg/dl u mężczyzn i < 50 mg/dl u kobiet – stężenie triacylogliceroli w surowicy ≥ 150 mg/dl – obwód talii ≥ 94 cm u mężczyzn i ≥ 80 cm u kobiet – ciśnienie tętnicze krwi ≥ 130/85 […]

Siemię lniane i jego właściwości

Dobroczynne właściwości nasion lnu znane są od dawna, z siemienia lnianego produkuje się również wartościowy olej roślinny. Len zwyczajny wykorzystywany jest także do wytwarzania paszy dla zwierząt. Tłuszcze Siemię lniane zawiera bogaty wachlarz kwasów tłuszczowych, między innymi kwas α-linolenowy (ALA), oleinowy, linolowy, palmitynowy. Udowodniono, że prawidłowa zawartość ALA w diecie zmniejsza ryzyko ponownego zawału serca […]

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

Największymi producentami rzepaku są kraje Unii Europejskiej, a wśród nich Polska występująca na trzecim miejscu. Obecnie hoduje się bezerukowe i niskoglukozynolanowe odmiany rzepaku, które nazywane są podwójnie ulepszonymi lub dwuzerowymi. Olej pochodzący z nasion podwójnie ulepszonych może być używany do smażenia, dodawany do sałatek. Olej ten charakteryzuje się małą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz dużą […]

Oliwa z oliwek – dlaczego warto jej używać?

Oliwa z oliwek jest jedną z głównych składowych diety śródziemnomorskiej. Największe ilości tego produktu wytwarzane są w Hiszpanii, Grecji i we Włoszech. Ze względu na sposób otrzymywania oliwy z oliwek wyróżniamy oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia, rafinowaną oliwę z oliwek, mieszaninę dwóch wcześniejszych produktów oraz oliwę otrzymaną z wytłoków oliwek. Owoc oliwki skrywa w swoim […]