Szukaj

Brownie z batata

Ciasto możemy z powodzeniem nazwać torcikiem. Batat, czyli nasz sekretny składnik nie jest tu wyczuwalny. Więc pewnie nikt się nie zorientuje, że nie jest to klasyczne i mocno kaloryczne brownie, tylko jego zdrowszy zamiennik. Po schłodzeniu w lodówce konsystencja jest dość ciężka i zbita, ale taka właśnie właśnie ma być. Batat to słodki ziemniak, przewyższa […]

Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Propozycja dla fanów czekoladowych smaków. Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek! Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania,  a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni! Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy […]

Kakao – wartościowy produkt spożywczy

Kakao – wartościowy produkt spożywczy

Produkty kakaowe są chętnie spożywane przez młode osoby, jednak warto zdać sobie sprawę, że starsze grupy konsumentów powinny zwrócić szczególną uwagę na korzyści, jakie niesie wprowadzenie do jadłospisu kakao. Kakao to produkt roślinny, który zawiera mnóstwo substancji bioaktywnych, między innymi polifenole do których zaliczamy: – flawonoidy (katechiny, procyjanidyny) – kwasy fenolowe Polifenole są istotne w […]