Szukaj

Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Gluten to frakcja białka, którą odnajdziemy w życie, jęczmieniu, pszenicy, owsie. Osoby cierpiące na chorobę trzewną (celiakię) muszą stosować dietę bezglutenową, a więc powyższe zboża są dla tych pacjentów niewskazane i należy je zastąpić produktami takimi jak: ryż, komosa ryżowa, proso, amarantus, gryka, kukurydza. Amarantus (szarłat) Szarłat jest pseudozbożem o wyjątkowo dużej zawartości białka, które […]

Gryka – proste i smaczne źródło wielu wartości odżywczych

Osoby dbające o zdrowy tryb życia wiedzą, jak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych. Często jednak zapominamy o bardzo wartościowym zbożu, jakim jest gryka. To nieco mniej znane i znacznie rzadziej spożywane zboże jest bardzo wartościowe pod względem zawartości związków odżywczych. Po grykę powinny sięgać zwłaszcza osoby chorujące na nadciśnienie, cukrzycę, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a także […]