Szukaj

Hummus – wersja klasyczna i z dodatkami

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy używana w kuchni arabskiej, którą możemy przyrządzać w najróżniejszych wersjach smakowych. Doskonale komponuje się z czarnuszką, suszonymi pomidorami czy papryką. Podajemy z pieczywem lub używamy jako dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Polecamy drugą opcję, szczególnie gdy organizujemy spotkanie z przyjaciółmi.   Hummus – przepis podstawowy Składniki: 1/2 […]

Czym jest hummus i czy warto go jeść?

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która staje się coraz popularniejsza w Polsce. Jest to pasta z ugotowanej i utartej ciecierzycy bądź innych roślin strączkowych, na przykład bobu. Chociaż wiele firm oferuje szeroką gamę hummusu, to zdecydowanie najzdrowszy będzie ten zrobiony samodzielnie. Jest to zajęcie czasochłonne, ale warto poświęcić czas, by zjeść jak najbardziej bogatą w […]