Szukaj

Jarmuż – dlaczego warto go jeść?

Jarmuż jest pododmianą botaniczną kapusty warzywnej bezgłowej. Jadalną częścią tego warzywa są duże pierzastodzielne liście, zawierające znaczne ilości podstawowych składników pokarmowych. Młode listki jarmużu można jeść na surowo, ze starszych należy wyciąć żyłki. Warzywo dobrze łączy się z rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami, takimi jak pomidory, cieciorka, dynia. Wśród roślin kapustowatych to właśnie jarmuż […]

Jarmuż

Jarmuż

Jarmuż to zdrowe, zielone warzywo, które zostało okrzyknięte wielką rewolucją w diecie XXI wieku. Jego właściwości odżywcze i zdrowotne są nieocenione, dlatego warto się na niego skusić, szczególnie w okresie zimowym. Jarmuż – skąd się wywodzi i czym jest? Jarmuż zaliczamy do rodziny roślin kapustnych. Jadano go już w okresie starożytnym. Jego długie, ciemnozielone liście posiadają […]