Szukaj

Ryby i ich walory zdrowotne

Średnie spożycie ryb w Polsce (13,6 kg/osobę/rok) jest niskie w porównaniu z innymi krajami europejskimi np. z Portugalią czy Hiszpanią. W 2017 roku odnotowano wzrost konsumpcji owoców morza (zwłaszcza krewetek) i ryb słodkowodnych. Obniżeniu uległ popyt na łososia i tuńczyka przez wzgląd na wzrost cen surowców importowanych. Eksperci zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy […]

Dlaczego witamina D jest ważna dla zdrowia seniora?

Witamina D jest witaminą, której niedobory często są obserwowane u osób w wieku podeszłym, dlatego wskazane jest, aby seniorzy zażywali doustne preparaty cholekalcyferolu przez cały rok. Omawiana witamina ulega rozpuszczeniu w tłuszczach, dlatego osoby stosujące dietę ubogotłuszczową bądź farmaceutyki hamujące wchłanianie tłuszczów są narażone na hipowitaminozę. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie. Im więcej […]

Osteoporoza a profilaktyka żywieniowa

Osteoporoza jest chorobą cechującą się ubytkiem masy kostnej oraz dysfunkcjami mikroarchitektury kości. Jest to schorzenie dotykające przed wszystkim kobiet w wieku okołomenopauzalnym oraz osób w wieku podeszłym. Wzmożona utrata masy kostnej ma swój początek 2–3 lata przed ostatnią miesiączką. Stan ten trwa nawet do 3–4 lat po menopauzie, co związane jest ze zmniejszonym stężeniem żeńskich […]

Wpływ niedoboru witaminy D na zdrowie seniora

Wpływ niedoboru witaminy D na zdrowie seniora

Witamina D to grupa związków steroidowych rozpuszczalnych w tłuszczach, które naturalnie występują pod postacią cholekalcyferolu w organizmie. Głównym źródłem tej witaminy jest jej endogenna synteza w skórze z udziałem promieni ultrafioletowych UVB. Synteza witaminy D zależy od szerokości geograficznej, pory roku, stopnia zanieczyszczenia powietrza, karnacji skóry, czasu ekspozycji na słońce, stosowania kosmetyków z filtrem. W […]