Szukaj

Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Gluten to frakcja białka, którą odnajdziemy w życie, jęczmieniu, pszenicy, owsie. Osoby cierpiące na chorobę trzewną (celiakię) muszą stosować dietę bezglutenową, a więc powyższe zboża są dla tych pacjentów niewskazane i należy je zastąpić produktami takimi jak: ryż, komosa ryżowa, proso, amarantus, gryka, kukurydza. Amarantus (szarłat) Szarłat jest pseudozbożem o wyjątkowo dużej zawartości białka, które […]

Kukurydza – właściwości żółtej kolby

Kukurydza jest najczęściej jadana w postaci kasz, płatków kukurydzianych, czy mąki kukurydzianej. Każdy zna przysmak z kukurydzy, czyli popcorn, nie każdy jednak wie, jak wartościową rośliną jest kukurydza. Ta bogata w witaminy, kawasy omega 3 i mikroelementy roślina powinna gościć na stołach każdego zdrowo odżywiającego się seniora. Przedstawiamy najważniejsze wartości odżywcze kukurydzy. Wartości odżywcze kukurydzy […]