Szukaj

Dlaczego warto jeść winogrona i pić czerwone wino?

Owoce (jagody) winorośli, czyli winogrona zawierają w swoim składzie chemicznym takie substancje jak: barwniki zwane antocyjanami, cukry, pektyny, garbniki, witaminy A, B1, B2 i C. Większość upraw winogron służy do wyrobu wina, natomiast 10% konsumowanych jest pod postacią świeżych owoców. Niewielka część jagód przeznaczana jest do wyrobu rodzynek zawierających takie cukry proste jak glukoza i […]

Pozytywne i negatywne aspekty picia alkoholu

Przy piciu alkoholu należy zachować rozsądek i pilnować, aby nie przekraczać maksymalnej dopuszczalnej ilości etanolu na dobę. Jeden drink zawiera 10-15 g etanolu, co odpowiada 330 ml piwa, 140 ml wina, 40 ml wódki. W przypadku kobiet umiarkowane spożycie alkoholu, to 1 drink na dobę, a w przypadku mężczyzn – 2 drinki na dobę. Bez […]

Osteoporoza a profilaktyka żywieniowa

Osteoporoza jest chorobą cechującą się ubytkiem masy kostnej oraz dysfunkcjami mikroarchitektury kości. Jest to schorzenie dotykające przed wszystkim kobiet w wieku okołomenopauzalnym oraz osób w wieku podeszłym. Wzmożona utrata masy kostnej ma swój początek 2–3 lata przed ostatnią miesiączką. Stan ten trwa nawet do 3–4 lat po menopauzie, co związane jest ze zmniejszonym stężeniem żeńskich […]

Żywność o potencjale przeciwnowotworowym

Każdego roku w Polsce na nowotwory złośliwe choruje ponad 135 tysięcy osób. Oprócz predyspozycji genetycznych, rozwój choroby uwarunkowany jest nieodpowiednim stylem życia, który wpływa niekorzystnie na procesy naprawcze komórek organizmu. Naturalne czynniki wzmacniające odporność organizmu to aktywność fizyczna, optymalna ilość snu, a zwłaszcza prawidłowa dieta, w której poza właściwym bilansem składników pokarmowych ważne jest odpowiednie […]

Kakao – wartościowy produkt spożywczy

Kakao – wartościowy produkt spożywczy

Produkty kakaowe są chętnie spożywane przez młode osoby, jednak warto zdać sobie sprawę, że starsze grupy konsumentów powinny zwrócić szczególną uwagę na korzyści, jakie niesie wprowadzenie do jadłospisu kakao. Kakao to produkt roślinny, który zawiera mnóstwo substancji bioaktywnych, między innymi polifenole do których zaliczamy: – flawonoidy (katechiny, procyjanidyny) – kwasy fenolowe Polifenole są istotne w […]