Szukaj

Zawijane ciasto drożdżowe z powidłami

Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody? Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.   Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 2 jajka 150ml […]

Rogaliki drożdżowe z czekośliwką

Przepis dość tradycyjny, bo któż nie pamięta puchatych rogalików oblanych lukrem, a w środku wypełnionych ulubionym nadzieniem np. jabłkami lub powidłami. Warto raz na jakiś czas poświęcić nieco czasu na przygotowanie tych słodkości, które tajemniczo znikają w ekspresowym tempie!   Składniki (około 30 sztuk niewielkich rogalików): 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 250ml mleka 50g […]

Czekośliwka

Śliwki regulują trawienie i poprawiają apetyt. Zapobiegają zaparciom i dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Śliwki to bogactwo witamin. Zawierają sporą ilość witaminy C, znajdziemy w nich również witaminę A, E i witaminy z grupy B. To także źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego też, śliwki wpływają pozytywnie na nasz […]