Szukaj

Dlaczego olej arganowy jest wartościowym produktem?

Olej arganowy, zwany marokańskim złotem, otrzymuje się z drzewa arganowego rosnącego na półpustynnych terenach Maroka. Proces otrzymywania oleju jest czasochłonny, bowiem na wytworzenie jednego litra produktu należy przeznaczyć około 10 godzin. Aby przyspieszyć produkcję i obniżyć cenę oleju, stosuje się tłoczenie na zimno bądź wykorzystuje się metodę ekstrakcji. W wyniku użycia rozpuszczalników otrzymuje się produkt […]

Amarantus (szarłat) i jego wpływ na zdrowie

Szarłat to roślina odporna na susze, która wykazuje stosunkowo niewielkie zapotrzebowanie na wodę. Z amarantusa wytwarza się takie produkty jak: płatki, kasze, musli, kleiki oraz mąkę używaną do wyrobu ciast, ciastek i chleba. Białko Nasiona szarłatu zawierają od 16 do 20% białka o korzystnym składzie chemicznym co oznacza, że omawiana roślina posiada w swoim składzie […]

Oliwa z oliwek – dlaczego warto jej używać?

Oliwa z oliwek jest jedną z głównych składowych diety śródziemnomorskiej. Największe ilości tego produktu wytwarzane są w Hiszpanii, Grecji i we Włoszech. Ze względu na sposób otrzymywania oliwy z oliwek wyróżniamy oliwę z oliwek pierwszego tłoczenia, rafinowaną oliwę z oliwek, mieszaninę dwóch wcześniejszych produktów oraz oliwę otrzymaną z wytłoków oliwek. Owoc oliwki skrywa w swoim […]