śliwki

 
 

Kruche ciasto ze śliwkami

Doskonałe w swej prostocie. Połączenie kruchego ciasta i śliwek, to połączenie idealne! Nawet początkujący w pieczeniu nie będą mieli problemów z wykonaniem tego ciasta. Niewiele składników to kolejny atut tego pysznego wypieku. Tylko uwaga! Jego smak uzależnia! Możemy użyć małych śliwek węgierek lub wybrać inną odmianę. Najważniejsze, by śliwki były dojrzałe i pestka odchodziła bez problemu, wtedy docenimy w cieście ich naturalną słodycz. Kruche ciasto jest niezwykle delikatne, maślane i może być bazą przeróżnych wypieków. Z tego przepisu możemy wykonać również kruche ciasto z budyniem, a jeśli pominiemy cukier możemyCzytaj dalej


Czekośliwka

Śliwki regulują trawienie i poprawiają apetyt. Zapobiegają zaparciom i dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Śliwki to bogactwo witamin. Zawierają sporą ilość witaminy C, znajdziemy w nich również witaminę A, E i witaminy z grupy B. To także źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego też, śliwki wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy i poprawiają nastrój. Przetwory ze śliwek to często spotykany rarytas w polskich kuchniach. Dzisiejszy przepis na czekośliwkę to coś dla fanów śliwki w czekoladzie. Znajdzie zastosowanie jako dodatek do placków, naleśników, ciast takichCzytaj dalej


Śliwki węgierki – sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki - sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki to jeden z tych owoców, które pod koniec lata i na początku jesieni występują w Polsce wyjątkowo powszechnie. Poza tym, że hodujemy je we własnych ogródkach, to często obsypują pobocza w małych miejscowościach. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich cennych właściwości prozdrowotnych. A okazuje się, że na stałe powinny zostać włączone do diety każdego, kto chce żyć smacznie i zdrowo. Wielką zaletą węgierek jest różnorodne zastosowanie. Świetnie smakują w deserach, ale można też wykorzystywać je do dań serwowanych na słono. Doskonale smakują jako nadzienie wielu pieczeniCzytaj dalej