Substancje słodzące w żywności
Najbardziej znaną substancją słodzącą dostępną na rynku jest sacharoza, czyli cukier stołowy. Rozwój przemysłu spożywczego wymusił na technologach żywności stworzenie nowych substancji słodzących o wysokiej sile słodzenia, bardziej wydajnych i tańszych niż cukier, nie ingerujących w znacznym stopniu na właściwości fizyczno-chemiczne produktu finalnego. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku wyprodukowano syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany z kukurydzy. Niestety […]
Zdrowe zamienniki cukru
Zdrowe zamienniki cukru są w dzisiejszych czasach słusznym wyborem. Każda osoba zdrowo odżywiająca się unika białego cukru jak ognia. Coraz częściej słyszy się o zachorowaniach na cukrzycę, niestety cukier jest ukryty w wielu produktach i nawet nie mamy pojęcia o tym, że go spożywamy. Czy są dostępne jakieś zdrowe zamienniki cukru? Cukier brzozowy, popularnie występujący […]