Szukaj

Celiakia jako wskazanie do stosowania diety bezglutenowej

Gluten to frakcja białka, którą odnajdziemy w życie, jęczmieniu, pszenicy, owsie. Osoby cierpiące na chorobę trzewną (celiakię) muszą stosować dietę bezglutenową, a więc powyższe zboża są dla tych pacjentów niewskazane i należy je zastąpić produktami takimi jak: ryż, komosa ryżowa, proso, amarantus, gryka, kukurydza. Amarantus (szarłat) Szarłat jest pseudozbożem o wyjątkowo dużej zawartości białka, które […]

Amarantus (szarłat) i jego wpływ na zdrowie

Szarłat to roślina odporna na susze, która wykazuje stosunkowo niewielkie zapotrzebowanie na wodę. Z amarantusa wytwarza się takie produkty jak: płatki, kasze, musli, kleiki oraz mąkę używaną do wyrobu ciast, ciastek i chleba. Białko Nasiona szarłatu zawierają od 16 do 20% białka o korzystnym składzie chemicznym co oznacza, że omawiana roślina posiada w swoim składzie […]