Szukaj

Sery i ich wartość odżywcza

Wyróżniamy różne gatunki serów, ale technika ich produkcji jest podobna, gdyż rozpoczyna się od oddzielenia serwatki. Proces ten odbywa się przy użyciu kwasów lub bakterii. Zależnie od rodzaju użytych drobnoustrojów powstają „oczka serowe” o odmiennych wymiarach i kształtach. Ser zawiera pełnowartościowe białko oraz witaminy i mikroelementy. Przyjrzyjmy się bliżej składowi omawianego produktu spożywczego: – Witamina […]

Osteoporoza jak choroba cywilizacyjna

Osteoporoza jak choroba cywilizacyjna

Osteoporoza to choroba szkieletu charakteryzująca się zwiększonym ryzykiem złamań kości w następstwie zmniejszenia ich odporności mechanicznej. Odporność mechaniczna zależy do gęstości mineralnej kości oraz od jakości tkanki kostnej. W 2010 roku w krajach UE osteoporoza dotyczyła 22 mln kobiet i 5,5 mln mężczyzn. W Polsce problem ten dotyczy około 2 mln pacjentów po 50 roku […]