żywienie w cukrzycy
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Żywienie w cukrzycy typu 2

Indywidulanie dobrana dieta pomaga zmniejszyć ryzyko powikłań cukrzycy. Zdecydowana większość pacjentów z cukrzycą cierpi na otyłość (BMI > 30), dlatego należy dążyć do obniżenia u nich masy ciała. Redukcja kaloryczności diety o 500 – 800 kcal na dobę spowoduje powolny spadek masy ciała o 1 kg tygodniowo. Posiłki muszą być spożywane regularnie w ciągu dnia, co 2-3 godziny, o ustalonych porach, aby nie dopuścić do niedocukrzenia. Przyjrzyjmy się bliżej zaleceniom żywieniowym dla podstawowych źródeł energii w diecie cukrzyka: Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Te pierwsze powinny być wyeliminowane zCzytaj dalej