Jaglane kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe to nieco inna odsłona tradycyjnych pierogów leniwych. Mimo dodatku kaszy jaglanej, kluski wciąż pozostają delikatne i w tym wydaniu są też bardziej wartościowe.

 

Składniki:

  • 250g twarogu
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo: 2 łyżki masła, cynamon, cukier kokosowy lub ksylitol

 

Przygotowanie:

Najlepiej sprawdzi się tutaj świeżo ugotowana kasza jaglana. Może być jeszcze ciepła.

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.

Do miski przekładamy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

Następnie dodajemy twaróg i razem z kaszą rozgniatamy tłuczkiem.

Następnie dodajemy resztę składników: przesianą mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, jajko i wanilię. Całość zagniatamy rękoma, by połączyć wszystkie składniki. Masa powinna się lekko lepić (dzięki temu kluski będą delikatniejsze), jeśli natomiast lepi się za bardzo, możemy dodać odrobinę mąki.

Blat podsypujemy mąką dość obficie, ciasto dzielimy na dwie lub więcej części i z każdej formujemy wałek. Uformowany wałek delikatnie spłaszczamy i po ukosie wykrawamy kluski.

W wysokim garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.

Do gotującej się wody delikatnie wrzucamy przygotowane kluski. Najlepiej partiami, aby się nie przyklejały. Po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty (można jedną wyłowić i spróbować). Po tym czasie wyjmujemy pierogi łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię.

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło.

Gotowe kluski polewamy masłem, posypujemy odrobiną cukru i koniecznie cynamonem.

Smacznego!

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *