zgaga

 
 

Choroba refluksowa – łagodzenie objawów za pomocą diety

Jakie czynniki predysponują do pojawienia się choroby refluksowej? Na chorobę refluksową przełyku zapadają ludzie w każdym wieku, w samej Europie 20% populacji cierpi na to schorzenie. Nadmierna masa ciała może powodować cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Tkanka tłuszczowa wydziela różne hormony, które dodatkowo utrudniają właściwe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Rozwojowi choroby refluksowej sprzyja cukrzyca typu 2, ponieważ diabetycy często borykają się z nadwagą lub otyłością. Zażywanie niektórych farmaceutyków stosowanych w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz układu oddechowego także może prowadzić do powstania powyższego schorzenia. Podeszły wiek stanowi czynnik ryzykaCzytaj dalej


Czy dieta wpływa na zaostrzenie objawów choroby refluksowej?

Choroba refluksowa (GERD) to obecność charakterystycznych dolegliwości spowodowanych refluksem żołądkowo-przełykowym, czyli zarzucaniem zawartości żołądka do przełyku. Przełyk posiada dwa zwieracze – górny i dolny. Gdy dolny zwieracz jest niewydolny, enzymy trawienne i kwas żołądkowy mogą przedostać się z powrotem do przełyku i wywoływać uszkodzenia błony śluzowej. Przyczyną omawianej choroby może być również dysfunkcja motoryki żołądka bądź nieprawidłowości w procesie oczyszczania przełyku z zarzucanej treści pokarmowej. Symptomem choroby refluksowej najczęściej bywa zgaga, czyli piekący ból, który promieniuje od nadbrzusza w kierunku gardła. Czasami ból przypomina „palenie” za mostkiem lub w nadbrzuszu,Czytaj dalej