6 czerwca na Placu Biegańskiego i w III Alei Najświętszej Maryi Panny rozpocznie się VIII Festiwal Sztuki Kulinarnej. W programie m.in. konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne z degustacją Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka, Tomasza Jakubiaka oraz jarmark produktów regionalnych.
Podczas trzech dni festiwalowych, od 6 do 8 czerwca, na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Na stoiskach będzie można nie tylko kupić produkty, ale także uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
6-8 czerwca
-
Jarmark Produktów Regionalnych
-
Stoiska restauratorów i sponsorów – Plac Biegańskiego
Plac Biegańskiego
7 czerwca
11:00 – 16:00 „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
12:30 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Remigiusza Rączki
14:00 – „Wariacje na temat kaszy ” – pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
15:30 – wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnia 2014”
16:00 – wręczenie Nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
17:00 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Restauracji „Złoty Garniec”
18:30 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Irańczyka Amina Fakhariego – dziennikarza, wirtuoza kulinarnego, mistrza 19 kuchni narodowych.
Plac Biegańskiego
Niedziela, 8 czerwca
12:30 – recital Patrycji Kocimskiej – Gminny Ośrodek Kultury w Mstowie
13:00 – koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Lelowskiej
14:00 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu firmy STOKBURGER
14:45 – pokaz kulinarny z degustacją „Gulasz Dworski” w wykonaniu Restauracji Wrzosowy Dwór
15:30 – pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka – Kucharza Restauracji Platter by Karol Okrasa, Sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
17:00 – pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Tomasza Jakubiaka – Gwiazda VIII Festiwalu Sztuki Kulinarnej Aleja Dobrego Smaku
19:00 – karaoke dla Mieszkańców Częstochowy