Szukaj

Babka piaskowa

Babka piaskowa, idealna do kawy. Z lekko wyczuwalną nutą olejku pomarańczowego i wanilii. Pycha!

Składniki:

  • 150g masła
  • 130g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
  • Wykonanie:
    Oddzielić białka od żółtek. Masło ubić z cukrem pudrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku (kolejne dodawać kiedy poprzednie zostało już dokładnie zmiksowane). Na końcu dodać ekstrakt i olejek zapachowy.

    Między czasie do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.

    Do masy maślano-jajecznej dodawać po łyżce suchej mieszanki (cały czas miksując). Powstanie dość gęste ciasto, które następnie wymieszać delikatnie z ubitymi białkami.

    Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy babkowej (średniej wielkości, ciasto bowiem nie jest duże), uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w 170oC. Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.