Babka piaskowa, idealna do kawy. Z lekko wyczuwalną nutą olejku pomarańczowego i wanilii. Pycha!
Składniki:
- 150g masła
- 130g cukru pudru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
-
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Masło ubić z cukrem pudrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku (kolejne dodawać kiedy poprzednie zostało już dokładnie zmiksowane). Na końcu dodać ekstrakt i olejek zapachowy.Między czasie do miski wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno.
Do masy maślano-jajecznej dodawać po łyżce suchej mieszanki (cały czas miksując). Powstanie dość gęste ciasto, które następnie wymieszać delikatnie z ubitymi białkami.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy babkowej (średniej wielkości, ciasto bowiem nie jest duże), uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec około 45 minut w 170oC. Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.