Szukaj

Burgery ze szpinakiem

Lekkie burgery z łososia z blanszowanym szpinakiem i ugotowanym białym ryżem. Bez dodatku bułki i panierki, obtoczone w oleju i usmażone na patelni z nieprzywierającą powłoką. Burgery możemy zrobić z już zgrillowanego czy upieczonego wcześniej łososia, choć najlepsze, bardziej soczyste będą oczywiście ze świeżego. Podajemy je na liściach salaty z dodatkiem cytrynowego jogurtu ze szczypiorkiem.

Składniki, 3-4 porcje, 8 kotletów:
• 300 g filetów łososia bez skóry i ości (mogą być surowe lub wcześniej pieczone czy zgrillowane)
• 100 g (1 torebka) ryżu, trochę dłużej gotowany niż czas podany na opakowaniu
• 150 g szpinaku
• sól i pieprz
• 1 duże jajko
• 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku
• 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku lub oregano, ewentualnie natka pietruszki
• szczypta gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oliwy extra lub śmietany 30%

• 2-3 łyżki oliwy do usmażenia burgerów
• kilka liści sałatyDo podania – jogurt cytrynowy ze szczypiorkiem:

• 330 g jogurtu greckiego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 łyżeczki skórki z cytryny i 2 łyżki wyciśniętego soku
• pęczek szczypiorku, posiekanego
• 1/2 ząbka czosnku, startego na tarce lub rozgniecionego
bułeczki hamburgerowe (opcjonalnie, burgery zawierają ryż)

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

Przygotowanie:
 

  • Łososia rozdrobnić, sprawdzić czy nie ma ości, włożyć do miski. Dodać ugotowany i odcedzony ryż. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię i podgrzewać przez około 1 minutę aż zwiędnie, co chwilę mieszając. Zdjąć z patelni i odcisnąć. Drobno posiekać i dodać do miski z łososiem.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone i świeże zioła lub natkę, gałkę muszkatołową oraz oliwę lub śmietankę. Wymieszać, uformować 8 kotlecików i ułożyć je na tacy. Do tej samej miski wlać oliwę, dłońmi smarować kotleciki oliwą i z powrotem układać je na tacy.
  • Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, ułożyć kotleciki i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony (z surowego łososia) lub po około 2 minuty (z łososia wcześniej upieczonego/zgrillowanego). Podawać na sałacie z jogurtem cytrynowym, opcjonalnie z bułeczkami hamburgerowymi.