Szukaj

Chrust, czyli faworki

Chrust, czyli faworki to jeden z przysmaków polecanych na tłusty czwartek. Oto co należy kupić, by nasz domowy chrust był smaczny.

  • 500 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru (oraz niewielka ilość do posypania gotowych chrustów)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 łyżki wódki
  • 3-4 łyżki wody
  • 1,5 szczypty soli
  • 15 g masła, rozpuszczonego
  • 1 l oleju rzepakowego

Jak zrobić

poziom: średni czas: 2h 0min

Przygotowanie

450 g mąki przesiewamy na blat lub stolnicę. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru. Ciasto siekamy, następnie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody). Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.

Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Schłodzone ciasto odwijamy z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić). Możemy do tej czynności użyć również maszynki do makaronu.

Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.Chrusty smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły. Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Gotowe chrusty posypujemy cukrem pudrem.