Szukaj

Ciasto z rabarbarem

Rzewień – tak się nazywa rabarbar. Jest przydatny w kuchni tylko do końca czerwca, potem wyroby stają się gorzkie i niesmaczne. W pozostałej części roku można się cieszyć rabarbarowymi przetworami, czyli kompotami, syropami, marmoladami. Roślina ta ma niezwykle pożyteczne właściwości zdrowotne. W kuchni wykorzystuje się łodygi rabarbaru, lekko czerwone. Korzeń jest używany do wyrobu preparatów zielarskich.

Proponujemy ciasto z rabarbarem.

Składniki ciasto:
3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki
2 jajka
1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)

Budyń:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
ok 1/2 szklanki cukru

1/2 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.